Slusari, cu piatra în grădina lui Gaibu: La dumnealui, ministerul și economia națională merg pe două drumuri paralele. Nu are măcar demnitatea să plece

Fostul deputat, Alexandr Slusari, apreciază intenția Guvernului de a verifica modul de formare a prețurilor la mai multe produse agricole, care ajung la consumator mult mai scumpe decât prețul de la producător. „Demult e nevoie de altă abordare economică. Însă, este evident pentru toata lume că alt curs economic nu este posibil cu actualul ministru al economiei. La dânsul ministerul și economia națională merg pe două drumuri paralele. Tot la ce este capabil acest personaj, să cheme populația să se adapteze la scumpiri și să mizeze pe importuri”, a declarat Slusari cu referire la ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Este bine că doamna prim-ministru, fie și cu mare întârziere, a atras atenție la problema formării prețurilor la produsele agroalimentare pe tot lanțul valoric. Un an de zile mulți experți strigau că o bună parte din inflația la produsele alimentare la noi este generată nu de factori obiectivi, ci de înțelegeri între băieți șmecheri.

Vedeți situația actuală. Prețurile la materia primă agricolă au scăzut semnificativ. Marea majoritatea fermierilor în condițiile secetei sunt impuși să comercializeze producția sub prețul de cost. Totodată, avem inflația pentru produsele agroalimentare în jur de 40 %, care nu poate fi explicată doar prin majorarea tarifelor la resurse energetice.

Apare o întrebare rezonabilă. Cine strânge toată smântână? Pentru mine răspunsul este evident. Partea leului a profitului pe lanț rămâne la intermediari, în special la supermarketuri. Iar agricultorii și consumatorii finali suferă enorm.

Demult e nevoie de altă abordare economică. Este necesar de monitorizat prețurile la produsele agroalimentare în cadrul ministerului economiei. Aceasta autoritatea trebuie să conlucreze strâns cu Inspectoratul Fiscal și Consiliul Concurenței. Discriminarea furnizorilor produselor agroalimentare de către supermarketuri așa și nu a fost înlăturată. De măsurile de sprijin pentru producătorii autohtoni nici vorba nu este.

Însă, este evident pentru toata lume că alt curs economic nu este posibil cu actualul ministru al economiei. La dânsul ministerul și economia națională merg pe două drumuri paralele. Tot la ce este capabil acest personaj, să cheme populația să se adapteze la scumpiri și să mizeze pe importuri. Domnul nici nu are măcar demnitate să plece în situația când toată opinia publică vede gafele lui și cere acest lucru. Probabil așteaptă și el fraza despre pierderea încrederii”, a spus Slusari.

Premierul Natalia Gavrilița se întreabă de ce continuă să se scumpească uleiul, în condițiile în care producătorul anunță că prețurile rămân neschimbate. „În continuare vedem o creștere de prețuri, care știrbește din puterea de cumpărare a populației. Trebuie să vedem unde se rupe lanțul”, a declarat Gavrilița în cadrul ședinței din 14 septembrie a Guvernului.

Sergiu Gaibu a declarat anterior că „va trebui să trăim și să ne adaptăm” la valul de scumpiri la produse și servicii”. „În ciclul economic, de obicei, încep a crește prețurile, cresc cheltuielile, cresc veniturile afacerilor și doar în ultimul rând încep a crește salariile”, a precizat oficialul.


Pub