S-au unit la Criuleni și au suspendat președintele. Platforma DA: „Alianțe toxice, între PAS, PSRM, PCRM, care compromit parcursul european”

Ultimul președinte de raion al Platformei DA, Pavel Spînu, a fost demis din funcție cu votul consilierilor raionali ai PAS, PCRM și PSRM. Cel puțin asta se arată într-un comunicat al Platformei DA, care acuză PAS, PSRM, PCRM, Șor și unii de dreapta de crearea unor „alianțe toxice, care compromit parcursul european și contribui la distrugerea ireversibilă a valorilor proeuropene”.

Foto: Platforma DA, Facebook

Potrivit membrilor formațiunii, cu voturile consilierilor raionali PAS și ale unor partide de stânga au fost demiși vicepreședinții raionului Anenii Noi și Sângerei, precum și Președintele raionului Strășeni, toți trei fiind membri ai Platformei DA.

La începutul lunii septembrie a fost eliminat ulitmul președinte de raion membru al Platformei DA. După îndelungi încercări, cu încălcarea mai multor proceduri, a fost suspendat din funcție președintele raionului Criuleni, Pavel Spînu, exponent al Platformei DA. Suspendarea a fost votată de consilierii raionali ai PAS, PSRM, PCRM, PUN și PLDM. Pentru noi este inexplicabil că contrar politicilor enunțate la nivel național împotriva partidelor de sorginte oligarhică și proruse, la nivel raional se fac alianțe cu aceste partide împotriva reprezentanților Platformei DA ceea ce deteriorează încrederea cetățenilor în reușita forțelor proeuropene la următoarele alegeri.

Demiterea presedintelui de Criuleni poate fi explicata doar prin șirul de acțiuni demarate de PAS la nivel național, de a distruge sau racola orice concurent pe dreapta cu șanse de câștig la viitoarele algeri locale. Or, necătând la toate greutățile și impedimentele create artificial de unii consilieri raionali, pe parcursul ultimilor doi ani Pavel Spînu, a gestionat eficient problemele raionului, a reușit împreună cu administrația publică locală să acționeze profesionist în perioada de criză pandemică astfel încât instituțiile de învățământ și cele medico-sanitare să lucreze în regim normal și fără focare de infecție. Datorită profesionalismului d-lui au fost atrase investiții, s-a reușit construcția celui mai mare parc fotovoltaic din Moldova și reconstrucția unui segment de drum de 27 km care era indispensabil pentru locuitorii raionului Criuleni și care face conexiune cu drumul internațional Chișinău - Bălți. Pe parcurusl activității sale d-lui s-a condus de legislație și a curmat toate ilegalitățile comise de fostele conduceri, ceea ce a deranjat reprezentanții unor partide. Astfel, in perioada anilor 2020 si 2021 Consiliul raional Criuleni a fost apreciat ca una din cele mai transparente autorități administrative raionale din țară, oferindui-se locul II si III”, se arată într-un comunicat al formațiunii.

La momentul actual, raionul Criuleni a rămas fără conducere, fiind blocată activitatea de gestionare financiară a raionului.

„Ca urmare a acestei noi majorități colorate, raionul Criuleni a rămas la moment fără conducere fiind blocată activitatea de gestionare financiară a raionului. În absența președintelui de raion care este unica persoană legala având calitatea de administrator de finanțe din raion, va fi imposibilă achitarea salariilor lucrătorilor din domeniul asistenței sociale, din instituțiile de învățământ și a altor categorii de salariați inclusiv și personalului din aparatul președintelui raionului. Acest lucru va duce la apariția unor grave probleme ce țin de finanțarea instituțiilor de invățămînt, programelor raionale de reparație și întreținere a drumurilor locale de interes raional și de reparație a instituțiilor de educație, organizarea activității spitalului raional și a centrelor de sănătate din localitățile raionului, elaborarea proiectului de budget pentru anul 2023, desfășurarea activității Comisiei pentru Situații Excepționale pentru asigurarea protecției cetățenilor raionului în cazuri excepționale, organizarea activitații aparatului președintelui raionului și organizarea desfășurării tuturor evenementelor în raion.

În această perioadă de criză economică și socială, când au rămas zile numărate până la sezonul de încălzire, astfel de jocuri politice reprezintă o iresponsabilitate crasă față de cetățeni.

Platforma DA nu are așteptări de la reprezentanții PSRM sau Partidul Șor, însă îndemnăm colegii din PAS împreună cu care parcă împărtășim aceleași valori europene, să se pătrundă de gravitatea situației și să renunțe la aceste alianțe conjuncturale.

Solicităm în regim de urgență să fie anulată suspendarea președintelui raionului Criuleni, astfel încât să nu se agraveze criza în raion, să fie continuate proiectele de dezvoltare, să fie pregătite instituțiile de învățământ și spitalicești de perioada rece a anului, iar funcționarii să își poată primi la timp salariile”, se mai arată în comunicatul citat. 

Partidele vizate nu au comentat acuzațiile Platformei DA.


Pub