image
Sursa foto: Digi24

Ursula von der Leyen: „Viitorul RM, Ucrainei, Georgiei este în Uniunea Europeană, Uniunea noastră nu este completă fără voi”

O lecție pe care o putem desprinde din acest război este aceea că ar fi trebuit să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin. Ar fi trebuit să o ascultăm pe Anna Politkovskaya și pe toți jurnaliștii ruși care au scos la lumina zilei crimele și au plătit pentru acest lucru prețul suprem. Ar fi trebuit să îi ascultăm pe prietenii noștri din Ucraina, Moldova, Georgia și vocile din opoziție din Belarus”, a declarat miercuri, în discursul său privind Starea Uniunii Europene, președinta Uniunii Europene, Ursula von der Leyen.

Președintele Uniunii Europene a mai adăugat că autoritățile europene ar fi trebuit să asculte vocile din interiorul Uniunii – din Polonia, din țările baltice și din toate țările din Europa Centrală și de Est.

Toate aceste voci spuneau de ani de zile că Putin nu se va opri. Și au acționat în consecință. Țările baltice au depus eforturi uriașe pentru a pune capăt dependenței lor de Rusia. Au investit în energia din surse regenerabile, în terminale GNL și în conducte de interconectare. „Toate acestea au fost înfăptuite cu costuri ridicate, însă dependența de combustibilii fosili din Rusia are un preț mult mai mare. Trebuie să ne debarasăm de această dependență în întreaga Europă”, a spus vor der Leyen.

Președintele UE a mai precizat că țările UE și-au diversificat sursele de aprovizionare, abandonând Rusia în favoarea unor furnizori fiabili: SUA, Norvegia, Algeria și alții. Anul trecut, gazul rusesc reprezenta 40 % din importurile europene. În prezent, acest procent a scăzut la 9 % pentru gazul transportat prin gazoducte.

Președintele UE a avut un mesaj adresat și cetățenilor din Balcanii de Vest, Ucraina, Moldova și Georgia:

„Ar trebui să depunem eforturi pentru a extinde acest nucleu de democrații. Iar modul cel mai rapid de a face acest lucru este de a ne aprofunda relațiile și de a consolida democrațiile de pe continentul nostru. Începem cu țările care se află deja pe drumul care duce către Uniunea noastră”, a spus Ursula von der Leyen.
„Faceți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea noastră nu este completă fără voi!”, a spus președinta UE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: