image
Sursa foto: customs.gov.md

Poșta Moldovei și Serviciul Vamal lansează procesul de export digitalizat și automatizat; Care sunt avantajele mecanismului

Serviciul Vamal și Poșta Moldovei au organizat astăzi un eveniment de lansare a procesului de export digitalizat și automatizat prin intermediul trimiterilor poștale internaționale.

În cadrul evenimentului, a fost explicat procesul de export electronic digitalizat și automatizat prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, lansat în premieră în Republica Moldova. Implementarea noului instrument, nu ar fi fost posibilă fără suportul acordat Poștei Moldovei de către USAID, prin programul: „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova” (RISM). Serviciul Vamal, în procesul de implementare a mecanismului de export digitalizat și automatizat, prin intermediul trimiterilor poștale internaționale realizate, a fost susținut de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Conferința Națiunilor Unite pentru comerț și Dezvoltare (UNCTAD).

Principalii beneficiari ai acestui proces sunt Guvernul Republicii Moldova, prin creșterea competitivității țării și creșterea colectării veniturilor și a tranzacțiilor de comerț electronic; Serviciul Vamal prin simplificarea vămuirii poștale, facilitarea interoperabilității cu Poșta Moldovei, contribuția la prevenirea fraudei în loturile de comerț electronic; Poșta Moldovei prin accelerarea procesului de vămuire, reducerea timpului de trecere a trimiterilor poștale internaționale și Comunitatea comerțului electronic (producătorii locali, întreprinderi mici și mijlocii, operatori de logistică, platforme online și persoane fizice) prin proceduri de import/export simplificate, care sunt coordonate și gestionate de către Serviciul Vamal și Poșta Moldovei.

Avantajele mecanismului includ:

- Posibilitatea depunerii declarației vamale online fără a apela la serviciile brokerului vamal

- Excluderea declarației vamale în detaliu la export pentru marfa în valoare de până la 1000 de euro

- Excluderea contactului fizic în procesul de control, acesta fiind efectuat în regim online

- Excluderea taxei pentru efectuarea procedurilor vamale

- Posibilitatea prezentării declarației vamale pentru restituirea TVA

- Obținerea confirmării electronice a exportului din țară

Părțile au conchis că doar prin eforturi comune, instituțiile statului vor putea îmbunătăți calitatea serviciilor prestate cetățenilor și agenților economici. Procesul reduce din costuri, diminuând astfel, riscul de fraudare și de corupție prin monitorizarea online a operațiunilor vamale și poștale, asigurând un proces transparent procedurilor de control.

Noutăţile partenerilor

comentarii: