Ioniță: Moldovenii au plătit zeci de milioane de dolari în plus pe gaz, pentru că cineva cu nasul pe sus nu a pus mintea în mișcare

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că responsabilii de sectorul energetic din Guvern au creat riscuri enorme pentru întreaga noastră societate, din motiv că nu au renegociat încă în primăvară contractul cu Gazprom, iar prim-ministra Natalia Gavrilița trebuie să spună public moldovenilor cine se face vinovat de faptul că Moldova a avut preț ridicat la gaze și în octombrie anul trecut, și acum. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Factor News.

Foto: realitatea.md

„Nu vă pare straniu că se repetă istoria de anul trecut? Anul trecut, Gazprom vroia să negocieze cu noi, iar ai noștri așa cu nasul pe sus: Noi nu negociem, asta e o problemă economică. Nu am făcut contract și în loc de gaz cu 400 de dolari ne-au vândut cu 790. Populația RM a plătit zeci de milioane de dolari în plus, pentru că cineva nu a pus mintea în mișcare. Asta ne poate spune doamna prim-ministră Natalia Gavrilița, societatea are dreptul la un răspuns, cine se face vinovat că noi am avut în octombrie anul trecut un preț ridicat”, a menționat Veaceslav Ioniță.

„Doi, Federația Rusă îți spune: Cu datoria asta ai întrebări, bine, o lăsăm, discutăm la primăvară. Ei în luna mai au tăcut. „Nu vreți să discutăm, bine, vom discuta în octombrie”. Câtă minte îți trebuie să negociezi cu rușii nu în luna mai, ci în octombrie. Cine se face vinovat că negocierile din mai au fost mutate în octombrie și ne bagă toată țara în risc?

Și ultima. Ne-au zis bine, cu datoriile ne-am lămurit, dar avem o rugăminte, nu mai faceți datorii noi, achitați-vă gazul. Ați cheltuit, plătiți gazul, cât costă, atâta plătiți. Și noi nu am făcut-o nici anul trecut, nici anul acesta și vara, cât consumul e micuț, în loc să achităm tot, noi intrăm în iarnă cu datorii și nu m-aș mira dacă se apropie de 4 miliarde de lei. Și atunci ne ducem în fața Gazprom cu audit nefăcut, cu datorii curente formate, cu capul în nouri și după asta ne ducem la europeni și le spunem: dați-ne bani, pentru că Gazprom se comportă urât cu noi. Ei o să ne întrebe: dacă v-ați înțeles că nu faceți datorii, de ce le-ați făcut? V-ați înțeles că faceți audit, de ce nu l-ați făcut? ”, a punctat expertul. 

În opinia lui Ioniță, „cei responsabili de sector au creat riscuri enorme pentru întreaga noastră societate”.


Pub