Expiră termenul limită pentru lansarea lemne.md. Chicu: Nu era în competența doamnei Cantaragiu. Avem vicepremier pe Digitalizare

Mâine expiră termenul pe care l-a dat Natalia Gavrilița Ministerului Mediului, pentru a finaliza site-ul lemne.md, care a provocat numeroase reacții pe internet, iar acesta se pare că încă nu este gata. Cel puțin informații cu privire la acest subiect nu au fost făcute publice. În context, fostul premier Ion Chicu susține că „nici nu este competența directă a doamnei ministre elaborarea acestui site, pagini de internet”. „Din august 2021 de când avem Guvern nou, avem funcția de vicepremier pentru Digitalizare, o structură enormă, care se ocupă de tot ce ține de IT, digitizare. Avem Agenția de Guvernare Electronică, cea care tot consumă foarte mulți bani, extrem de mulți bani pentru aceasta”, a menționat Chicu, în cadrul emisiunii Acces Direct de la NTV.

Foto:

„Nu cred că doamna ministră și-a dat demisia din cauza acestui site. În primul rând, nici nu este competența directă a doamnei ministre elaborarea acestui site, pagini de internet. Din august 2021, de când avem Guvern nou, avem funcția de vicepremier pentru Digitalizare, o structură enormă, care se ocupă de tot ce ține de IT, digitizare. Avem Agenția de Guvernare Electronică, cea care tot consumă foarte m ulți bani, extrem de mulți bani pentru aceasta. De aceea, să pui în cârca unui minister mic, cu capacități foarte limitate întârzierea în elaborara unui site este neserios”, a declarat Ion Chicu.

„Este cert că nu acesta a fost raționamentul demiterii doamnei Cantaragiu. S-a dorit de atribuit cuiva rolul de paratrăsnet. Uite, problemele pe care le avem cu aprovizionarea cu lemne sunt din cauza ministrului respectiv și cumva nemulțumirile oamenilor s-au mai diminuat, pentru că țapul ispășitor a fost găsit”, a mai precizat fostul premier.


La 8 septembrie, Iuliana Cantaragiu și-a dat demisia din funcția de ministru al Mediului„A fost un an plin de muncă, reforme și proiecte. Am redat mediului ministerul comasat de guvernările anterioare. Am inițiat reforma agențiilor subordonate, care sper să fie finalizată până la sfârșitul acestui an, și am creat premisele unei funcționări corecte, integre, transparente la Moldsilva, Apele Moldovei, Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Serviciul Hidrometeorologic de Stat”, a precizat aceasta.

Prim-ministra Natalia Gavrilița i-a mulțumuțit ministrei demisionare a Mediului pentru „dedicație”, după ce, cu o zi înainte, o mustrase în fața colegilor. „I-am mulțumit pentru munca și dedicația ei în acest an, în care a fost transformat modul în care e gestionat domeniul mediului în Republica Moldova”, a precizat șefa Cabinetului de miniștri.

Gavrilița a mai declarat că Iuliana Cantaragiu va rămâne în interimat la ministerul Mediului, însă nu a putut oferi detalii despre posibili candidați și când va prelua șefia ministerului.

Totodată, șefa Guvernului a precizat că vor mai urma remanieri: „E ca într-o echipă de fotbal, când un jucător obosește, facem o schimbare și dăm un suflu nou, impuls nou”.

Pe 7 septembrie, în cadrul ședinței Guvernului, Iuliana Cantaragiu a fost luată la rost de prim-ministra Natalia Gavrilița, din cauza unui site pentru lemne. „Pe 15 septembrie să fie. Să știți că în octombrie nu ne ajută”, a subliniat șefa Guvernului.

Ulterior, întrebată de jurnaliști dacă e în prag de a fi demisă, ministra Mediului a calificat drept „observații absolut normale” criticile pe care le-a primit de la Gavrilița, în plină ședință de Guvern. „Nu am vreo opinie în acest sens, sunt niște observații absolut normale”, a comentat Iuliana Cantaragiu, cu un zâmbet larg. „Întrebarea cred că trebuie să o adresați doamnei prim-ministră. Sunt lucruri care trebuiau făcute și nu au fost făcute, da, și?”, a mai adăugat oficiala.

În februarie, Platforma DA cerea demisia ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, și anchetă penală pe numele autorităților care potrivit lor „au permis ilegal transportarea metalelor uzate la întreprinderea din Rîbnița”.

În mai, ex-deputatul Platformei DA Alexandr Slusari declara că „e nevoie de remanieri în Guvern” și că „actul de guvernare are multe carențe”. Slusari considera atunci că e demnă de demisie ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, „cel puțin pentru jocurile cu expertiza de la Rîbnița, unde s-a mers să se inspecteze uzina, neverificată de 30 ani, și au mers în 3 zile, 2 persoane, una dintre care locuiește la Rîbnița, și pe urmă au venit cu propunerea de a elibera autorizație”.

În iunie, fiind întrebată, în cadrul unei emisiuni, dacă funcția de ministră îi aduce plăcere, Iuliana Cantaragiu a zâmbit, dar nu a dat niciun răspuns.

La 6 august 2021, membrii Guvernului învestit de Parlament au depus jurământul în fața președintei Maia Sandu. Aceștia au fost felicitați de către șefa statului, care promis sprijinul său și le-a urat succes în activitate.

Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost extins la 13 ministere, în loc de 9, așa cum fusese anterior. Totodată, din Executiv mai fac parte și 2 viceprim-miniștri specializați, unul pentru Reintegrare și unul pentru Digitalizare.


Pub