Prețul producătorului e unul, dar la cumpărător ajunge mult mai mare. Gavrilița: Demarați verificări, vedeți unde se rupe lanțul. Nu doar la ulei, dar și alte produse

Premierul Natalia Gavrilița se întreabă de ce continuă să se scumpească uleiul, în condițiile în care producătorul anunță public că prețurile vor rămâne neschimbate. „În continuare vedem o creștere de prețuri, care știrbește din puterea de cumpărare a populației. Pentru mine exista această preocupare când aud că o companie face o conferință de presă și spune că nu va crește prețurile în următorul an, dar din regiuni îmi vin semnale că se vinde acest produs la un alt preț decât a declarat producătorul. Trebuie să vedem unde se rupe lanțul”, a declarat Gavrilița în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

Foto: Trans-Oil

„În continuare vedem o creștere de prețuri, care știrbește din puterea de cumpărare a populației. Pentru mine exista această precocupare când aud că o companie face o conferință de presă și spune că nu va crește prețurile în următorul an, dar din regiuni îmi vin semnale că se vinde acest produs la un alt preț decât a declarat producătorul. Trebuie să vedem unde se rupe lanțul. Noi avem un comitet unde discutăm despre prețuri și aș vrea să reanimăm lucrul acestui comitet. Trebuie să adăugăm ANSA în acest comitet și să introducem un mecanism unde să vedem ce se întâmplă în practică.”

Pe de o parte avem datele de la Biroul Național de Statistică, dar pe de altă parte tot sunt anumite semnale și articole care ne spun că implementarea unor politici al Guvernului ar putea să fie deficientă în anumite regiuni. Eu aș vrea să implicăm mai mult oficiile teritoriale și să facem un mecanism prin care să vedem în realitate ce se întâmplă în fiecare raion, la magazin la piață care sunt prețurile și dacă vedem că sunt anumite devieri”, a declarat Natalia Gavrilița.

Ministrul Finanțelor, Budianschi Dumitru a venit cu explicații, după ce CSE și-a abrogat propria decizie de interzicere a restituirii TVA la exportul de ulei. „Situația s-a rezolvat, prețurile s-au stabilizat și decizia a fost retrasă. Nu a fost vorba de sancțiuni, ci de metodă ca prețurile să revină la normal, să nu fie speculații în situație de criză”, a declarat Budianschi

Ieftinirea survine după ce săptămâna trecută Comisia pentru Situații Excepționale a decis, că pe perioada stării de urgență, uleiurile dezodorizate vor face parte din lista produselor social importante, prețul de comercializare a căror este reglementat.

„În condițiile în care Grupul Trans-Oil a respectat promisiunea de a nu crește prețul la uleiul rafinat pentru piața internă pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 1 martie 2022, și în pofida faptului că Grupul continuă să înregistreze pierderi din vânzarea uleiului pe piața internă (fapt semnalat și Consiliului Concurenței), acționarii Grupului Trans-Oil au luat decizia de a menține prețul actual al producătorului de 29,1 lei (TVA inclus) pentru o sticlă de ulei „FLORIS” pe piața internă a Republicii Moldova, valabil de la data instituirii situației excepționale de către Parlamentul Republicii Moldova până în prezent”, se arată într-un comunicat emis de Trans-Oil.

Litrul de ulei vegetal a ajuns să coste 50 de lei, mai scump cu 25%. Uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml costă de la 48 la 50 de lei față de prețul anterior de 36-39 de lei. Adică s-a scumpit cu 12 lei sau cu aproximativ 25%.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, a cerut de la Consiliul Concurenței demararea anchetei pe faptul scumpirii. Acesta acuză compania Trans Oil Oficial că a profitat de situația foarte dificilă cu exportul produselor agricole din Ucraina și a început să cumpere producția de acolo cu prețuri reduse. „A micșorat prețul de achiziționare a materiei prime, a majorat semnificativ venitul de la exportul de floarea soarelui și porumbului, a lăsat mulți agricultori din Moldova cu producția la elevatoarele și fără posibilitatea comercializării acesteia, iar acum, compania a hotărât să ridice brusc prețul - Așa arată economia monopolizată”, a scris Slusari. În context, cesta declară că așteaptă „deja mult timp răspuns cu acțiuni concrete din partea autorităților abilitate”.

Consiliul Concurenței a anunțat că investighează cauzele scumpirii uleiului vegetal. Instituția a cerut documentele și informațiile relevante de la producătorul de ulei de floarea-soarelui pentru a elucida aspectele ce țin de prețul majorat.


Pub