Platforma DA vrea retragerea ordinului „Steaua României” acordată lui Marian Lupu: Tinerii formațiunii au lansat o petiție și o scrisoare către Iohannis

Tinerii Platforma DA vor retragerea Ordinului Național „Steaua României” lui Marian Lupu și demiterea acestuia de la șefia Curții de Conturi. În acest, aceștia au inițiat o petiție online și au adresat o scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Ionannis.

Foto: UNIMEDIA

„Domnule Președinte,

Salutăm decizia Dvs. de a continua să susțineți activ eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova şi programul de reforme pro-democratice, în baza Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Vă scriem cu multă îngrijorare în legătură cu decizia pe care ați luat-o în data de 09 septembrie 2022, de a-l decora cu Ordinul Național „Steaua României” pe președintele CCRM Marian Lupu.

Domnul Lupu s-a lansat în politică în Partidul Comunist anti-român al lui Voronin, apoi a trădat partidul care l-a făcut cunoscut și s-a alăturat oligarhului Vladimir Plahotniuc, asigurându-i „votul de aur” pentru a prelua puterea în stat și a-l transforma în unul dictatorial, în care instituțiile de drept funcționau în favoarea și la comanda bandiților și a oligarhilor corupți.

Tot Marian Lupu a fost cel care în 2012 a declarat că „s-a răzgândit” şi din punct de vedere ştiinţific, cetățenii din Republica Moldova nu mai vorbesc limba română, cum spunea anterior, ci limba moldovenească.

În 2010, Marian Lupu a declarat că este o mândrie că soldații din Republica Moldova au defilat în Piața Roșie din Moscova, la parada de 9 Mai iar protestele din 7 aprilie, 2009, care au dus la răsturnarea regimului comunist al lui Vladimir Voronin de la Chișinău, ar fi fost o lovitură de stat (posibil orchestrată de România).

Amintim că, forțele de ordine au intervenit brutal atunci la ordinul lui Vladimir Voronin, câțiva tineri și-au pierdut viața, mai mulți au fost răniți iar alte câteva mii au fost maltratați în sediile de poliție sau pe stradă.

Reieșind din cele expuse mai sus, vă îndemnăm respectuos să analizați mai amănunțit istoricul acestei persoane și să anulați ordinul prin care i-ați oferit "Steaua României", președintelui Curții de Conturi , Marian Lupu.”, se arată în scrisoare.

Vedeți AICI petiția.

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a fost decorat de către președintele României cu Ordinul „Steaua României”. Un decret în acest sens a fost semnat de către Klaus Iohannis pe data de 8 septembrie curent.

Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă a anunțat că renunță la Ordinul „Steaua României”, pe care l-a primit în anul 2014, în semn de protest față de decorarea de către președintele României, Klaus Iohannis, a lui Marian Lupu cu același Ordin.


Pub