Maia Sandu: Actuala formulă la gaz e mai bună decât cea a fostei guvernări. Chicu: Niciodată, până la venirea acestei ipocrite la putere, n-am plătit rușilor așa prețuri

Președinta Maia Sandu susține, în mod repetat, că formula negociată pentru prețul la gazele naturale și inclusă în contract, la propunerea părții moldovenești, așa cum se anunța în toamna lui 2021, este „una mult mai bună decât cea aplicată de fostul Guvern”. Singura problemă este „prețul spot, care a luat-o razna”. „În condiții de piață normale, prețul la gaz pentru Moldova ar fi fost unul foarte favorabil”, a declarat șefa statului, ceea ce l-a determinat pe fostul prim-ministru să-i dea o replică.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Oamenii simt acest „adevăr" pe propria piele.

Niciodată până la venirea acestei ipocrite la putere noi n-am plătit rușilor vara pe „formula 70/30", niciodată. În 2021, în perioada aprilie-septembrie, s-a utilizat „formula 30/70", iar iarna în general nu se considerau în prețul gazului cotațiile spot.

Dezastrul actual, când vara plătim conform „formulei 70/30", iar iarna „30/70", este rezultatul „dominării", nimic altceva”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.

Anterior, Maia Sandu l-a făcut pe Chicu dezechilibrat și că nu intră în discuții cu astfel de oameni.

Acum câteva zile, șeful Moldovagaz declara că tariful real pentru un metru cub de gaze ar trebui să fie de 36 de lei, în luna septembrie Ceban a mai precizat că va fi solicita ANRE un tarif de 31 de lei cu TVA inclus.

La începutul lunii septembrie, Vadim Ceban a anunțat că MoldovaGaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe un tarif de 29 lei pentru un metru cub de gaz. „Reieșind din prețurile de achiziție existente și plus devierile ce urmează a fi recuperate, ne menținem poziția unui tarif de 29 de lei, ca să avem posibilitatea să achităm gazele naturale”, a declarat Ceban.

Din 1 octombrie se modifică formula de calcul a prețului de achiziție, în conformitate cu prevederile contractului semnat anul trecut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Astfel, 70% din cost se va forma în baza prețurilor la petrol, iar 30% - în baza prețului spot la gazele naturale, care a atins cote record în unele zile din luna august.

Acum moldovenii achită 23 de lei pentru 1 m3 de gaze naturale. Aceasta este o creștere de câteva ori, față de începutul toamnei lui 2021, când metrul cub de gaze costa 4,2 lei.


Pub