(doc) ANRE a modificat metoda de calcul a tarifelor pentru gazele naturale. Va crește sau nu prețul pentru consumatorii finali?

Agenția pentru Reglementare Energetică a aprobat, astăzi, Proiectul Hotărârii privind modificarea Metodologiei de calculare, aprobare şi aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, aprobată prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 355/2021. Astfel, „în cazul ajustării prețurilor reglementate în decursul anului de gestiune, componenta de corectare formată de la începutul anului de gestiune până la momentul ajustării prețurilor reglementate va fi inclusă în calculul prețurilor ajustate, astfel ca să asigure cel puţin recuperarea integrală a costurilor justificate ce vor fi suportate de furnizor din momentul ajustării prețului reglementat până la sfârșitul anului de gestiune”.

Foto: UNIMEDIA

Controlul asupra executării prezentei Hotărâri se pune în sarcina subdiviziunilor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, iar Hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

„Schimbările anunțate sunt binevenite și mult așteptate de Moldovagaz. La momentul actual avem o sump exagerată a devierilor tarifare de la costul gazului. Noi am prezentat propuneri, cu scopul de a fi stabilită clar procedura de determinare și calculare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, dar totuși, nu toate au fost acceptate de grupul de lucru și nu au fost incluse în proiectul de hotărâre. Vom vedea cât este de lucrativă metodologia cu modificările aprobate și în caz de necesitate, vom prezenta alte propuneri”, a menționat Alexandr Șevciuc, membru al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”.

Și Tatiana Moraru, șefa secției economice a S.A.„CET-Nord” s-a inclus în discuție. „Noi de asemenea am înaintat propuneri, dar din păcate nui am fost incluși nici în grupul de lucru, nici nu am fost avizați referitor la ședință, dar vă mulțumesc pentru anunțul plasat pe pagina web. Am analizat argumentarea ANRE referitor la necesitatea includerii unei componente care să permită recuperarea și asigurarea mijloacelor financiare pentru achiziția gazelor naturale și în acest sens, CET-Nord a venit cu propunerea ca să nu fie confuzii între componentele tarifare diferite, să fie inclusă o altă componentă nouă, dat fiind situația excepțională, care să asigure diferența de curs la achiziția gazelor naturale. Ar fi bine ca, componenta de corectare a venitului reglementat în redacția actuală să fie păstrată la fel, dar să fie inclusă componenta nouă, care să fie aplicată doar la ajustarea prețului atunci când sunt aceste probleme constatate de ANRE. În tabelul de siteză a fist indicat eronat că CET-Nord indică faptul că nu trebuiesc întreprinse acțiuni pentru diminuarea acestor devieri financiare”, a punctat aceasta.

Totodată, Tatiana Moraru a venit și cu alte obiecții, printre care și faptul că nu toate modificările au fost consultate public.

În replică, șeful de departamentului gaze naturale și energie termică de la Agenția pentru Reglementare în Energetică, Alexandru Ursu, a menționat: „Din păcate, CET-Nord nu a beneficiat de posibilitatea de a telefona și de a preciza care sunt întrebările, ce aceea au fost totalmente eronat interpretate modificările propuse în metodologia privind prețurile reglementate de furnizare a gazului natural”.

„Referitor la componenta de devierile tarifare, acestea sunt menite să corecteze veniturile care sunt prognozate de reglementator, pentru ca la final, veniturile prognozate să coincidă cu cele ale operatorului și să se evite cumularea devierilor și imposibilitatea achitării gazelor, or, asta și este menirea intervenției – se intervine la toate componentele din preț care necesită corectare și aceasta este o modalitate foarte corectă și operativă de a interveni la structura prețurilor și tarifelor, pentru a garanta că veniturile care sunt prognozate de reglementator țin pasul cu schimbările care au loc în decursul anului. Nu putem închide ochii și să ne facem că nu vedem că se schimbă anumiți parametri, că a crescut inflația de la o prognoză de 5% la 22%. Deci, sunt o mulțime de factori care intră în structura prețurilor și tarifelor și ele toate trebuie să fie ajustate la timp, inclusiv cu intervenția în decursul anului. Acest mecanism este aplicat și în sectorul energiei electrice și acele metodologii au fost expertizate de experți din UE, care au o practică de zeci de ani în instituții de reglementare și au avizat pozitiv această abordare, deoarece nu poate reglementatorul să închidă ochii și să-și lase operatorii în pierdere, ca să nu mai fie posibilă desfășurarea activității normale a acestora”, a punctat acesta.



Tariful real pentru un metru cub de gaze ar trebui să fie de 36 de lei, în luna septembrie. Despre aceasta a anunțat, săptămâna trecută, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, care a mai precizat că va solicita ANRE un tarif de 31 de lei cu TVA.

La începutul lunii septembrie, Vadim Ceban a anunțat că MoldovaGaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe un tarif de 29 lei pentru un metru cub de gaz. „Reieșind din prețurile de achiziție existente și plus devierile ce urmează a fi recuperate, ne menținem poziția unui tarif de 29 de lei ca să avem posibilitatea să achităm gazele naturale”, a precizat Ceban.

Din 1 octombrie se modifică formula de calcul a prețului de achiziție, în conformitate cu prevederile contractului semnat anul trecut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Astfel, 70% din cost se va forma în baza prețurilor la petrol, iar 30% - în baza prețului spot la gazele naturale, care a atins cote record în unele zile din luna august.

Acum moldovenii achită 23 de lei pentru 1 m3 de gaze naturale. Aceasta este o creștere de câteva ori, față de începutul toamnei lui 2021, când metrul cub de gaze costa 4,2 lei.


Pub