Spînu, după ce ANRE a modificat metoda de calcul a prețului la gaz: E și normal ca toate devierile negative să fie incluse în tarif

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, declară că „e și normal ca toate devierile negative să fie incluse în tarif”. Asta după ce ANRE a aprobat, astăzi, proiectul privind modificarea Metodologiei de calculare, aprobare şi aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, iar experții declară că în urma acestor modificări, prețul la gaz pentru consumatorii finali va crește.

Foto: Foto: democracy.md

Experții spun că metodologia va permite ca în tarif să fie incluse toate devierile tarifare, ceea ce înseamnă că prețul la gaz va crește.

„Nu am văzut încă decizia ANRE, dar conform legii e și normal ca toate devierile negative să fie incluse în tarif. Asta nu înseamnă că ele vor fi incluse imediat, asta înseamnă că ANRE din discuțiile precedente pe care le-am avut analizează un plan pe termen mai lung, de câțiva ani, ca aceste devieri negative să fie introduse”, a declarat Andrei Spînu.

„Ce ține de compensația în factură, așa cum am promis, Ministerul Muncii și Protecției Sociale finalizează elaborarea mecanismului de suport în factură și în perioada următoare îl va face public, astfel ca toți împreună să trecem solidar cu bine și să îi ajutăm pe cei care au cea mai multă nevoie în această iarnă”, a mai adăugat ministrul.

Agenția pentru Reglementare Energetică a aprobat, astăzi, Proiectul Hotărârii privind modificarea Metodologiei de calculare, aprobare şi aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale, aprobată prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 355/2021. Astfel, „în cazul ajustării prețurilor reglementate în decursul anului de gestiune, componenta de corectare formată de la începutul anului de gestiune până la momentul ajustării prețurilor reglementate va fi inclusă în calculul prețurilor ajustate, astfel ca să asigure cel puţin recuperarea integrală a costurilor justificate ce vor fi suportate de furnizor din momentul ajustării prețului reglementat până la sfârșitul anului de gestiune”.

Tariful real pentru un metru cub de gaze ar trebui să fie de 36 de lei, în luna septembrie. Despre aceasta a anunțat, săptămâna trecută, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, care a mai precizat că va solicita ANRE un tarif de 31 de lei cu TVA.

La începutul lunii septembrie, Vadim Ceban a anunțat că MoldovaGaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe un tarif de 29 lei pentru un metru cub de gaz. „Reieșind din prețurile de achiziție existente și plus devierile ce urmează a fi recuperate, ne menținem poziția unui tarif de 29 de lei ca să avem posibilitatea să achităm gazele naturale”, a precizat Ceban.

Din 1 octombrie se modifică formula de calcul a prețului de achiziție, în conformitate cu prevederile contractului semnat anul trecut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Astfel, 70% din cost se va forma în baza prețurilor la petrol, iar 30% - în baza prețului spot la gazele naturale, care a atins cote record în unele zile din luna august.

Acum moldovenii achită 23 de lei pentru 1 m3 de gaze naturale. Aceasta este o creștere de câteva ori, față de începutul toamnei lui 2021, când metrul cub de gaze costa 4,2 lei.


Pub