Cine e vinovat de inflația mare din RM? Armașu: Dependența de piețele din Ucraina, Rusia și Belarus, lipsa resurselor energetice și unele prețuri mici, menținute artificial

Structura economiei noastre, dependența acesteia de economiile din Ucraina, Rusia și Belarus, lipsa resurselor energetice proprii, dar și prețuri reglementate nejustificat de joase, fac ca în Republica Moldova inflația să fie la un nivel atât de mare, practic cel mai mare din regiune. Explicațiile au fost prezentate de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, care a mai adăugat că în curând, și țările baltice, dar și statele vecine, „ne vor ajunge din urmă”.

Foto: BNM

De ce inflația e atât de mare, dacă privim la nivel regional și cât va dura această tendință?

Dacă vorbim despre inflația anuală, într-adevăr avem un nivel de inflație care a ajuns la 34,3% la finele lunii august, e o inflație destul de mare, dar dacă vorbim despre ritmul de creștere a acestei inflații, noi deja suntem în zona în care sunt mai multe țări, nu suntem fruntași. Vedem că sunt alte țări din regiune, țările baltice, țările vecine, care au un ritm de creștere al inflației mult mai mare decât noi, ne vor ajunge din urmă.

Totuși, trebuie să căutăm răspunsul în structura economiei noastre, în felul cum este asigurată securitatea energetică, ce rezerve avem energetice. Chiar și țările care nu au propriile resurse naturale, au surse alternative de energie, energie eoliană, energie verde, care într-o mare măsură compensează aceste șocuri pe energie.

În același rând, suntem o țară mică, deschisă și având în vedere că economia noastră este mică, propagarea șocurilor externe la noi are loc mult mai rapid decât în economiile mai mari.

Și nu în ultimul rând, până la aceste șocuri inflaționiste, noi am avut foarte multe prețuri reglementate nejustificat de joase, care erau menținute joase artificial. Acum ele nu mai pot fi menținute la același nivel, se ajustează și pasul de ajustare este foarte mare, având în vedere șocurile externe.

Ca ultim factor, nu trebuie uitat nivelul nostru de expunere față de economiile din Ucraina, Rusia, Belarus în ansamblu.



Banca Națională a Molodvei menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivel de 21,5% anual. Anunțul a fost făcut de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, astăzi, în cadrul prezentării deciziei de politică monetară a Băncii Naționale.


Pub