(stop cadru) „Unii măresc, alții plătesc”: Creșterea salariilor cu 5,5% în primării, anunțate de Guvern, se face din bugetele locale

Primarul de Leova insistă pe reforma administrativ-teritorială și susține că toate calculele demonstrează o eficientizare a activității la nivel local, dar și o majorare a salariilor în sistem cu cel puțin 2 mii de lei. „Este mult mai mult decât acele 5,5% umilitoare, care au fost anunțate și care se fac până la urmă din bugetele locale. Vor fi acoperite din surse proprii”, a declarat Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova, la Puterea a Patra de la N4.

Foto: UNIMEDIA

„În cazul unei reforme, (n.n. Trecerea de la raioane la municipii) în sistemul de salarizare public, simple calcule arată că salariul va crește, la nivelul administrațiilor publice locale de nivelul întâi, cu cel puțin 2 mii de lei.

Este mult mai mult decât acele 5,5% umilitoare, care au fost anunțate și care se fac, până la urmă, din bugetele locale. Vor fi acoperite din surse proprii. Când anunți cu fast și atragi dividente electorale, trebuie să o faci din contul bugetului pe care îl administrezi nu al altor bugete”, a declarat Bujorean.

„La noi așa sistemul e făcut: unii măresc, alții plătesc. Aceștia nu sunt bani care vin de la bugetul central.

Tot sistemul e atât de centralizat, încât directoarea, măturătorul de stradă nu pot primi un premiu sau un spor la salariu și nici un salariu decent. Noi nu avem posibilitatea să gestionăm aceste resurse, chiar dacă ești harnic și le aduci”, a adăugat Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale.

Majorarea cu 5,5% pentru bugetari, inclusiv din administrațiile locale, are loc în condițiile extraordinare de criză, a explicat Guvernul. 

„Trebuie să fie foarte clar că această creștere nu este o creștere obișnuită, stipulată în lege, dar este una extraordinară, menită să ajute oamenii în această perioadă complicată”, a explicat, la rândul său, prim-ministra Natalia Gavrilița. 

„La o inflație de 34,3%, guvernarea a decis să scuipe în ochii bugetarilor cu o majorarea de 5,5% a salariilor”, a scris fostul șef de stat, Igor Dodon.

Prețurile medii de consum în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 34,29%, inclusiv la produse alimentare cu 38,39%, mărfuri nealimentare cu 23,26% și servicii prestate populaţiei cu 45,25%, arată datele Biroului Național de Statistică.


Pub