image
Sursa foto: Profimedia

Papa Francisc pleacă în Kazahstan la Congresul liderilor religiilor mondiale; Patriarhul Kirill şi-a anulat participarea

Papa Francisc pleacă astăzi pentru o vizită de trei zile în Kazahstan unde va participa la cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale.

Jorge Bergoglio, în vârstă de 85 de ani, care se deplasează în scaun cu rotile din cauza durerilor la genunchi, va pleaca marţi dimineaţă cu avionul de la Roma şi va ajunge în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan (fosta Astana), unde va participa la summitul interreligios, în prezenţa a 100 de delegaţii din circa 50 de ţări.

Principalul absent de la acest congres, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, un susţinător al războiului din Ucraina, şi-a anulat participarea fără a preciza motivul, scrie Agerpres.

Dacă Papa Francisc a denunţat un „război crud şi fără sens", Kirill a apărat „operaţiunea militară" a preşedintelui rus Vladimir Putin şi lupta împotriva „duşmanilor externi şi interni" ai Rusiei. Pentru Papa Francisc aceasta va fi cea de-a treia călătorie în străinătate în 2022, după vizitele în Malta şi Canada.

„În centrul acestei călătorii nu poate fi decât dialogul, întâlnirea, căutarea păcii între diferite lumi religioase şi culturale", a declarat directorul Biroului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

Suveranul pontif este aşteptat să sosească cu puţin timp înainte de ora locală 18:00 (12:00 GMT) la Nur-Sultan, unde va susţine un prim discurs în faţa autorităţilor şi a corpului diplomatic.

Anterior, el va fi primit de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev, în vârstă de 69 de ani, care i-a succedat în 2019 lui Nursultan Nazarbaev. Fostă republică sovietică, care are, de asemenea, legături economice intense cu Kievul, Kazahstanul a evitat să ia parte vreuneia din tabere în criza ucraineană, pronunţându-se pentru o rezolvare paşnică.

Noutăţile partenerilor

comentarii: