Promo-LEX te invită la un curs de instruire în domeniul drepturilor omului, democrației și activismului civic. Cum poți participa și ce vei învăța

tineri1
Foto: Centrul Municipal de Tineret

PromoTE este un program unic de capacitare a tinerilor din Republica Moldova în domeniul drepturilor omului, democrației și activismului civic, lansat în 2019. Programul reprezintă o platformă de învățare live și este la a treia ediție.

Programul PromoTE III include un curs comprehensiv de instruire cu durata de 12 luni, bazat pe învățare interactivă și practică, care oferă acces la experiența Asociației Promo-LEX de promovare a valorilor democratice și a drepturilor omului.

Programul include diverse activități de instruire nonformale:
# traininguri și ateliere de instruire tematice;
# vizite de studiu în cadrul organizațiilor și instituțiilor de profil;
# întâlniri informale cu profesioniști și activiști din domeniu;
# școli de toamnă/iarnă tematice;
# mentorat și job shadowing;
# activități practice și sarcini individuale;
# participare la activitățile curente ale asociației;
# scriere și implementare a proiectelor de follow-on.

Facilitatorii și mentorii implicați în Programul PromoTE sunt practicieni din domeniu: avocați, juriști și experți din cadrul Promo-LEX, precum și invitați din exterior.

Programul oferă spațiu pentru dezvoltarea abilităților de analiză și sinteză, scriere, comunicare și discurs public, dezbateri și gândire critică, conceptualizare a proiectelor și campaniilor de informare, primire și oferire de feedback ș.a.

Cine poate participa la PromoTE

În cadrul programului pot participa tinerii și tinerele cu vârsta cuprinsă între 20 și 27 de ani din Republica Moldova, cu sau fără experiență în domeniile programului.

Sunt încurajați/încurajate să participe studenții/studentele, precum și tinerii/tinerele profesioniști/profesioniste din diverse domenii de activitate profesională, inclusiv domenii relevante pentru program, voluntarii și activiștii civici etc.

Solicitanții și solicitantele trebuie să dea dovadă de interes, motivație puternică și dorință de a învăța specificul activității de apărare și promovare a drepturilor omului, a valorilor democratice și a activismului civic și de a se implica în viitor în astfel de activități/domenii.

De asemenea, persoanele eligibile trebuie să cunoască limba română, cel puțin la nivel mediu de conversație, inclusiv să dețină abilități de citire în limba română (toate activitățile programului se vor desfășura în limba română).

Structura programului

Programul PromoTE III prevede cinci module tematice care includ subiecte specifice domeniilor prioritare ale Asociației Promo-LEX:
# drepturile omului, concepte generale;
# procese electorale și procese democratice;
# societatea civilă, activismul civic și de drepturi ale omului;
# mecanisme naționale și internaționale de apărare a drepturilor omului;
# tortură, tratamente inumane și degradante;
# violența în bază de gen;
# egalitate și nediscriminare;
# discursul de ură și instigare la discriminare;
# libertatea întrunirilor pașnice ș.a.

Fiecare modul conține: un training de bază, ateliere de instruire și practice, vizite de studiu, întâlniri informale, sarcini practice individuale și/sau de echipă specifice tematicii, sesiune de feedback individual și per modul.

Activitatea de follow-on presupune scrierea unor proiecte de promovare a drepturilor omului și a valorilor democratice și implementarea acestora de către participanți. Proiectele vor fi finanțate în cadrul Programului PromoTE.

Când, unde, cum?

Programul are durata de 12 luni (noiembrie 2022 – noiembrie 2023), formate din circa 500 de ore de instruire (instruire, activități și sarcini practice, mentorat, proiecte de follow-on), adică circa 63 de zile lucrătoare per program (circa șase zile pe lună).

Locația:
# activitățile de bază din cadrul programului se vor desfășura la sediul Asociației Promo-LEX, în or. Chișinău;
# unele activități se vor desfășura în afara or. Chișinău (training-uri, școala de toamnă/iarnă etc.; participanții vor fi anunțați din timp despre acestea).

Programul se va desfășura cu prezența fizică a participanților.

Participarea în cadrul programului este gratuită. Promo-LEX va acoperi costurile de deplasare și cazare pentru participanții din afara mun. Chișinău, precum și alte costuri aferente programului.

Participanții și participantele vor semna un acord de angajament de participare în cadrul programului.

Ce urmează după PromoTE?

Absolvenții și absolventele programului vor primi certificate, care vor confirma orele și temele de instruire, precum și implicarea în activitățile Asociației, după caz.

De asemenea, persoanele care vor finaliza programul vor deveni membre ale rețelei PromoTE și vor avea acces la activitățile și proiectele Asociației, precum și la oportunitățile de angajare, voluntariat și instruire în cadrul acesteia.

Cunoștințele și abilitățile practice de lucru obținute în cadrul Programului PromoTE vor facilita implicarea absolvenților/absolventelor PromoTE în activități, proiecte, organizații sau instituții de apărare și promovare a drepturilor omului și a democrației.

Cum te poți înscrie

Tinerii care doresc să participe la program trebuie să completeze FORMULARUL DE ÎNSCRIERE până pe 26 septembrie 2022, ora locală 23.59.

Formularele incomplete sau depuse după termenul-limită nu vor fi examinate.

Evaluarea și selectarea candidaților și candidatelor va avea loc în două etape:
# etapa I: evaluarea dosarelor depuse;
# etapa a II-a: interviul (direct sau online). La interviu vor fi invitate doar persoanele preselectate în baza rezultatelor din etapa I.

Ediția a treia a Programului PromoTE este implementată în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Pentru mai multe detalii, contactați PromoLex: Iulia Macarenco, Coordonatoare de Programe Educaționale – tel.: (+373) 79029129; [email protected]

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente