BNM menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară la nivelul de 21,5 %

bani
Foto: diez.md

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis că se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 21,5 % anual.

Totodată, s-a decis ca ratele de dobândă se mențin:
# la creditele overnight, la nivelul de 23,5 %;
# la depozitele overnight, la nivelul de 19,5 %.

Rata anuală a inflației a continuat să crească, ajungând în luna august 2022 la 34,3 % (cu 0,8 puncte procentuale mai mult decât în iulie 2022).

„Balanța riscurilor abaterii prognozei inflației rămâne echilibrată, deși incertitudinile sunt pronunțate, cel puțin, de pe urma situației tensionate în regiune și a probabilității escaladării ei. Incertitudinile ipotezelor externe au sporit, așteptările privind activitatea economică mondială continuă să se înrăutățească, iar riscurile creșterii costurilor de producere și transport rămân înalte. Politicile monetare în cele mai importante economii ale lumii, cel mai probabil, vor continua să se înăsprească. În zona euro, perspectivele inflației și ale activității economice degradează mai departe din cauza crizei energetice. Rămâne valabilă ipoteza că economia Federației Ruse va fi afectată pe termen mediu și lung de sancțiuni, în pofida ameliorării pe termen scurt datorită creșterii prețurilor resurselor energetice”, se menționează în comunicatul BNM.

Ultima majorare la rata de bază și a celor de dobândă la creditele și depozitele overnight a fost făcută de BNM a fost pe 4 august 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente