‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDouă asociații anunță proteste cu tehnică agricolă în mai multe raioane

Două asociații anunță proteste cu tehnică agricolă în mai multe raioane

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Două asociații de fermieri anunță, pentru data de 20 septembrie ora 10, un protest economic și pașnic cu tehnică agricolă în mai multe raioane ale țării.

Decizia a fost luată în urma Ședinței comune a Consiliilor de administrare a Federației Naționale a Fermierilor și Asociației Forța Fermierilor.

Cele două organizații au constatat că:

  • Situația în sectorul agrar este foarte gravă și agricultorii sunt afectați mai puternic decât în 2020, întrucât se confruntă concomitent cu mai multe fenomene nefaste cum ar fi secetă, embargou rusesc, scumpiri enorme la resurse necesare producerii agricole și prețuri derizorii la producția agricolă;
  • Agricultorii deja sunt sub presiunea enormă a creditorilor, în special a băncilor și furnizorilor de inputuri, care încearcă să preia producția agricolă în contul datoriilor la prețuri mizere. Totodată, din septembrie tradițional crește povară fiscală asupra agricultorilor.
  • Prim-ministra ignoră agricultorii și evită orice dialog cu reprezentanții acestor două organizații. Totodată, promisiunile publice inițiale ale ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare nu au fost realizate și discuția de două luni pe platforma ministerială pe aceste subiecte a eșuat. Reiterăm că, mai multe revendicări ale fermierilor nu necesită alocări financiare din bugetul de stat. 

„Categoric nu vom accepta nici o încercare din partea unor partide să folosească acest protest în scopuri meschine politice. Suntem deschiși pentru dialog cu autoritățile și suntem disponibili pentru discuții în orice zi”, se arată în comunicat.

Menționăm că, tot astăzi, Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii a susținut un briefing de presă, unde a anunțat mai multe măsuri de susținere a producătorilor agricoli, printre care micșorarea, cu 8,5%, a ratei robânzii aplicate de către Programele IFAD, Livada Moldovei, începând cu 25 august 2022

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›