image
Sursa foto: Profimedia

Kremlinul a anulat referendumurile de anexare a teritoriilor ocupate

Kremlinul a suspendat referendumurile de anexare a teritoriilor pretinse de forțele ruse în Ucraina, în contextul contraofensivei desfășurată de Kiev în nord-est, transmite duminică site-ul de știri independent Meduza, citând surse anonime apropiate de Kremlin, transmite The Moscow Times.

Strategii politici cu legături cu Kremlinul care pregătesc referendumurile pentru anexare au fost aparent rechemați în Rusia din regiunea parțial ocupată Zaporojie din sudul Ucrainei și din Harkov, aflat în nord-est, unde forțele ucrainene au reușit să recapete teritoriul în ultima săptămână.

„Toată lumea a plecat naibii de acolo. Au primit ordine să meargă acasă”, spune o sursă anonimă citată de Meduza, transmite Digi24.

Strategii referendumurilor rămân în regiunea ocupată a Hersonului, un centru agricol din sudul Ucrainei pe care trupele rusești l-au capturat în martie.

Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, a propus săptămâna trecută să se țină referendumuri așteptate pentru anexarea teritoriilor pe 4 noiembrie, de Ziua Națională a Unității în Rusia. Autoritățile instalate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina ar fi urmat să anunțe referendumurile cel mai devreme săptămâna viitoare, potrivit planurilor inițiale de dinainte de suspendare, spune una dintre sursele citate de Meduza. „Nimeni nu mai vorbește despre noiembrie”, spune aceasta.

Noutăţile partenerilor

comentarii: