image
Sursa foto: Profimedia

Ucraina a recucerit 500 de kilometri pătraţi din sudul ţării

Armata ucraineană a afirmat luni că a recucerit de la ruşi 500 de kilometri pătraţi de teritoriu în două săptămâni de contra-ofensivă în regiunea Herson, venind astfel cu prima estimare în cifre a recuceririlor sale teritoriale în sudul Ucrainei.

„Succesele noastre din aceste ultime două săptămâni sunt destul de convingătoare. Noi am eliberat circa 500 de kilometri pătraţi", a declarat presei purtătoarea de cuvânt a armatei ucrainene pentru zona Sud, Natalia Gumeniuk.

Potrivit acesteia, localităţile Vîsokopillea, Biloghirka, Suhîi Stavok şi Miroliubivka sunt în întregime sub stindard ucrainean".

Ucraina a anunţat că a recucerit în total circa 3000 de kilometri din mâinile ruşilor, cea mai mare parte în timpul unei contra-ofensive fulgerătoare în nord-est, în regiunea Harkov, forţând trupele Moscovei să se retragă.

În sud, operaţiunea ucraineană, declanşată puţin mai devreme, pare să avanseze mai greu, transmite Agerpres.

Kiril Stremousov, şeful-adjunct al regimului de ocupaţie rus din Herson, a afirmat pentru agenţia de presă RIA Novosti că situaţia este sub controlul" forţelor ruse. O evoluţie ca la Harkov este pur şi simplu imposibilă", a afirmat el.

Livrările de arme occidentale au permis forţelor ucrainene să oprească înaintarea forţelor ruse, lovind liniile lor logistice, iar în urmă cu două săptămâni să lanseze o contraofensivă amplă în sudul şi nord-estul ţării.

Noutăţile partenerilor

comentarii: