„Fără alternativă și fără ajutor de la stat.” Expert: Moldovenii cu cazane și salarii peste mediu vor fi cei mai afectați la iarnă, de facturile enorme

La iarnă, cei mai afectați de criza energetică vor fi moldovenii care locuiesc în orașe, au încălzire individuală și un salariu de cel puțin 20 de mii de lei pe lună, în timp ce oamenii din sate nu vor fi afectați atât de grav. Cel puțin așa susține expertul economic Veaceslav Ioniță, care și-a argumentat afirmațiile, în cadru emisiunii Morari.live, de la N4.

Foto: ipn.md

„Oamenii săraci, care se încălzesc cu lemne, din sate, au iarna căldură de 8 ori mai puțină decât un om cu o bunăstare mai bună decât unul din oraș. El a trăit într-o sărăcie energetică, anul trecut, 30 de ani. Am făcut o analiză și am rămas uimiți de atitudinea oamenilor, am crezut că aceștia sunt cel mai grav afectați. Însă ei sunt cumva optimiști: da, a fost, este, mergem mai departe. După mine, cel mai grav afectată va fi populația urbană, cu venituri mai sus de mediu, care au încălzire individuală – cazane”, a menționat Veaceslav Ioniță.

„În ultimii 10 ani, în mun. Chișinău avem cel puțin 70 de mii de familii care și-au cumpărat apartamente noi, în case noi, care au încălzire pe gaz. ElW altă soluție nu are, acesta nu este om sărac, are un salariu de la 20 de mii de lei în sus. Sunt oameni care cu certitudine nu intră în progamul guvernamental de ajutor. Da, sunt așa oameni, practic toți concentrați în mun. Chișinău. Ce se întâmplă? Omul de la sat, care se încălzește cu lemne, din nefericire trăiește într-o sărăcie energetică profundă de 30 de ani și anul acesta tot au crescut, dar Guvernul, prin această acțiune de lemne sociale încearcă să diminueze impactul creșterii de prețuri.

Astfel, căldura obținută din lemnele procurate cu 3000 de lei și căldura primită din cărbune, de 9.000 și 12.000 de lei este aceeași căldură. La cei de la sat nu se schimbă practic nimic, cum au trăit așa și trăiesc, iar pentru cei de la oraș, viața lor va avea o transformare care nu a mai fost. La ei factura va crește brusc. Am avut facturi care reieșeau din prețul la gaz de 4 lei, acum în varianta optimistă vom avea creștere până la 30 de lei, asta înseamnă de 7 ori, și omul acesta e consumator destul de mare de gaz. Pentru el factura va fi de nivelul 10.000-12.000 lei pe lună și chiar dacă veniturile lui sunt mari, el anul acesta va trebui să-și schimbe modul obișnuit de viață”, a explicat expertul economic.


Acum câteva zile, șeful Moldovagaz declara că tariful real pentru un metru cub de gaze ar trebui să fie de 36 de lei, în luna septembrie Ceban a mai precizat că va fi solicita ANRE un tarif de 31 de lei cu TVA inclus.

La începutul lunii septembrie, Vadim Ceban a anunțat că MoldovaGaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să aprobe un tarif de 29 lei pentru un metru cub de gaz. „Reieșind din prețurile de achiziție existente și plus devierile ce urmează a fi recuperate, ne menținem poziția unui tarif de 29 de lei, ca să avem posibilitatea să achităm gazele naturale”, a declarat Ceban.

Din 1 octombrie se modifică formula de calcul a prețului de achiziție, în conformitate cu prevederile contractului semnat anul trecut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. Astfel, 70% din cost se va forma în baza prețurilor la petrol, iar 30% - în baza prețului spot la gazele naturale, care a atins cote record în unele zile din luna august.

Acum moldovenii achită 23 de lei pentru 1 m3 de gaze naturale. Aceasta este o creștere de câteva ori, față de începutul toamnei lui 2021, când metrul cub de gaze costa 4,2 lei.


Pub