La Chișinău, s-a reunit Forumul național al puterii locale, constituit în cadrul mișcării „O viață nouă”

Aproape 1000 de primari, aleși locali, raionali și orășenești, dar și deputați din partea Partidului „Șor” și PCRM s-au întrunit, duminică, în cadrul unui forum național al reprezentanților puterii locale. Participanții au discutat despre problemele cu care se confruntă administrația publică locală și alte subiecte social-politice actuale. La final, a fost adoptată o Rezoluție prin care s-a decis crearea unei organizații obștești care să reprezinte interesele puterii locale și să asigure o punte de comunicare la nivelul primăriilor și consiliilor raionale.

Foto: partidulsor.md

Potrivit organizatorilor evenimentului, crearea acestei platforme a fost necesară deoarece astăzi APL este lipsită de pârghiile necesare realizării sarcinilor pe care le are, iar dialogul cu puterea centrală este practic inexistent. La fel, relațiile care există sunt formate exclusiv pe criterii politice. Totodată, s-a menționat faptul că, anume din acest motiv, în administrația publică locală trebuie de introdus un suflu nou, care se va baza pe realizările eficiente a APL, activități care vor veni în beneficiul oamenilor.


Potrivit președintelui Partidului „Șor”, Ilan Șor, administrația publică locală are nevoie de mai multe pârghii, ca să nu depindă în totalitate de autoritățile centrale. Acest lucru ar oferi posibilitatea de a rezolva problemele oamenilor, indiferent de apartenența politică a aleșilor locali.


„Administrația publică locală este cel mai important lucru pe care îl văd oamenii în localitate și de la care așteaptă rezolvarea problemelor cu care se confruntă. De aceea, îmi doresc foarte mult ca noua organizație obștească, care urmează a fi creată, să poată oferi soluții la necesitățile cetățenilor și care va permite APL să i-a decizii promte, fără a aștepta acordul autorității centrale”, a declarat Ilan Șor.


La rândul său, președintele PCRM, Vladimir Voronin, a menționat că noua platformă le va permite primarilor și consilierilor să rezolve mult mai eficient problemele pe care le au în localitățile pe care le administrează.


„Problemele cu care se confruntă localitățile țării noastre se agravează de la an, la an și necesită o rezolvare urgentă. Din acest motiv, am decis organizarea acestui Forum, care să includă toate adminustrațiile publice locale, dar și alte structuri și care să permită, în timp util, identificarea soluțiilor pentru satele și orașele noastre”, a menționat deputatul Vladimir Voronin.

La final, participanții la Forum au dat citire unei Rezoluții care prevede elaborarea unor politici de stimulare a dezvoltării bazei materiale în teritorii, eliminarea practicii de transmitere către APL a unor funcții și responsabilități fără resursele necesare, dar și obținerea unei susțineri reale cu resursele corespunzătoare a autonomiei APL. Astfel, până în data de 20 septembrie, urmează a fi elaborate actele necesare privind constituirea și înregistrarea Forului național al autorităților puterii locale ca organizație non-guvernamentală. La fel, toate formațiunile politice și organizațiile civice sunt invitate să adere la mișcarea social-politică „O viață nouă” și să participe în comun la dezvoltarea Republicii Moldova.



Pub