3 momente de râs cu plâns din filmul „CARBON”

La finalul săptămânii trecute am avut ocazia să vizionez filmul „CARBON” în cadrul unui „test tehnic în cinema”. Trailerul filmului a ținut cap de afiș în presa din Republica Moldova. Eram curioasă să urmăresc filmul care promite să devină una dintre cele mai bune producții de film de la noi din ultimii ani.

Am descoperit o peliculă care te face să te îndrăgostești de eroii săi, să râzi cu lacrimi, să plângi și apoi te trezești cu inima încleștată de la absurditatea umană. Filmul te aruncă înapoi în Moldova anului 1992, în perioada războiului de pe Nistru,  iar la final te lasă cu sentimentul că ai văzut mai multe fațete din paleta sufletului uman.  

„CARBON” – o tragicomedie despre război și oameni 

Lungmetrajul ilustrează Moldova, în perioada conflictului armat de pe Nistru și în ajunul primului an de independență. Într-o seară, tânărul tractorist Dima (Dumitru Roman) aude la televizor că pentru participanții la conflictul armat vor fi construite apartamente în fiecare raion. Tânărul vrea să se însoare cu o fată din sat, dar vrea și „cvartiră”. De aceea, decide să meargă și el la război. S-a adresat lui Vasea (Ion Vântu), un bărbat din sat care a trecut prin războiul din Afganistan, să-l ducă pe front.  În drum spre front, cei doi descoperă la marginea localității o mașină arsă, iar mai apoi un corp carbonizat. Vasea spune că acesta trebuie îngropat omenește, conform ritualurilor creștinești. Dar nu e atât de simplu. Ca să fie îngropat după toate regulile, cadavrul trebuie identificat. De aici, cei doi eroi se pomenesc într-o aventură plină de răsturnări de situații, cu momente hilare care brusc se transformă în unele dramatice.

Momentele care te fac să te îndrăgostești din prima de film

Un film în care mulți se vor regăsi

Deși acțiunea filmului are loc la începutul anilor 90,  publicul poate foarte bine să descopere paralele cu prezentul. Regizorul filmului Ion Borș zicea că, deși nu a fost un scop de la bun început, la un moment dat, s-a prins că acest film vorbește și  despre prezent. „Discursul oficial nu s-a schimbat prea mult, iar societatea este încă divizată. Este o ocazie bună să privim trecutul și să înțelegem că nu am prea progresat.”

Cel puțin o dată în viață un moldovean a avut parte de peripeții legate de eliberarea unui document, când pentru o adeverință sau certificat sau altă fițuică oficială trebuie să mergi mai întâi la un funcționar, care te trimite la alt funcționar și acela îți arată spre cel de-al treilea. 

Frazele, cuvintele și gesturile personajelor din film le poți surprinde dacă mergi în oricare sat din Moldova sau poate chiar la Piața Centrală din Chișinău. În unele momente ghicești în gând răspunsul la întrebările pe care și le pun protagoniștii filmului. „Ce fac dacă mă întâlnesc cu un cazac?”, îl întreabă Dima pe Vasea, care conduce concentrat tractorul spre front, unde se împușcă și mor oameni. Răspunsul sarcastic îl ghicești din prima, (este adevărat că poate nu în forma directă pe care o spune Vasea), pentru că l-ai mai auzit undeva, aici, pe la noi, în Moldova.

Preotul care sfințește mașina „Mercedes”, primarul care se lingușește pe lângă un deputat ca să devină președinte de raion sau bărbații care au îngropat mortul discută apoi la un pahar de vin despre politică – toate sunt desprinse din realitățile cotidiene ale Moldovei din timpurile de astăzi, la fel ca acum 30 de ani.

Jocul remarcabil al actorilor

Este un film unde jocul strălucit al actorilor principali Dumitru Roman și Ion Vântu e completat cu succes cu cel al actorilor cu roluri secundare. Dumitru Roman  a redat remarcabil imaginea tractoristului de la țară care are un vis și încearcă să-l realizeze. Dacă publicul este obișnuit să-l vadă în roluri de comedie, în „CARBON”, el a redat cu expresivitate și momentele dramatice. Actorul Ion Vântu stârnește toată admirația pentru rolul lui Vasea, el și Vasiok și „cantujnic”, cum i se mai zice în film. Cucerește atenția și simpatia publicului prin personajul său onest și înțelept, care are în spate tragedia războiului din Afganistan și care  vrea să facă totul „omenește”. 

În egală măsură este de remarcat și jocul excelent al actorilor din rol secundar – Igor Caras-Romanov, Adriana Bîtcă, Constantin Haret, Ion Coșeru. Fiecare din ei au completat povestea plină de atmosferă a anilor 90. 

Cu siguranță ți se va întipări imaginea primarului care își șterge mereu fruntea, când nu știe ce să facă sau întâmpină oaspeții de la capitală cu divin sau cea a secretarei care intră la un moment nepotrivit în cabinetul șefului și întreabă „Da ce stați cu lumina stinsă?”. Chiar și chipul separatiștilor KGB-iști de la Tiraspol specific pentru anii 90 a fost redat cu precizie.

Te cufunzi în atmosfera anilor 90

Este o peliculă excelentă pentru cei care au trăit acea perioadă. Dar și cei care nu au prins sau nu țin minte anii 90, vor putea cunoaște vremurile de restriște din istoria Republicii Moldova. Creatorii au avut grijă să redea întocmai atmosfera unei țări abia înființate, tocmai rupte de URSS. 

În film s-a ținut cont de cele mai mici detalii – hainele și încălțămintea eroilor, drumurile proaste, mașina „Zaporojeț” împinsă din urmă. Autorii filmului nu au uitat să ilustreze nici criza energetică, când se oprea curentul electric. Totodată, filmului poziționează eroii în momentul când cetățenii noului stat învățau un nou cuvânt – „democrație” și coseau tricolorul. În paralel, aceiași oameni încă mai puneau mătura sau un băț în ușă atunci când plecau de acasă, făceau nunta în cort și mergeau la înșirat tutunul. Scenele de pe podul peste Nistru, cu soldații care vorbeau în rusă, portretul lui Igor Smirnov la fel redau atmosfera din zona de conflict.

„O comedie cu gust amar”

Regizorul filmului Ion Borș spune că subiectul filmului a fost inspirat din povestirile tatălui său, care a participat în luptele din stânga Nistrului. „Inițial intenționăm să fac o dramă, dar am avut mai multe discuții cu tatăl meu și mi-a povestit foarte multe momente haioase, absurde, ceea ce a fost nou pentru mine”, povestește regizorul. Mai mult, la etapa de dezvoltare a proiectului, Ion Borș și Mariana Starciuc, autoarea scenariului, au vizitat zonele unde s-au dat lupte, au auzit alte istorii tragicomice de la sătenii din zonă, istorii care nu se povestesc în manualele de istorie de la școală sau la televizor. „De aici a și venit ideea de a face cu totul altceva decât mi-am propus inițial – o comedie cu gust amar”, mai spune Ion Borș.

Pentru Dumitru Roman, rezidentul din Zebra Show, care l-a jucat pe Dima, aceasta este prima apariție pe marile ecrane. „Nu am stat nicio clipă pe gânduri atunci când mi s-a propus rolul, chiar dacă știam că va fi o experiență absolut nouă și diferită de ceea ce am făcut până atunci. Dima e un băiat simplu, de-al nostru, are un suflet bun, iar tot ceea ce-și dorește e să aibă o familie și o viață cât de cât decentă. Dar lucrurile se întâmplă altfel decât s-ar fi așteptat el. Se ciocnește de indiferența oamenilor, de prostia unora, dar până la urmă toată această experiență îi oferă o lecție importantă de viață”, spune Dumitru Roman.

În loc de concluzie

În „CARBON” se îmbină scenariul excelent, o remarcabilă regie și jocul actoricesc. În plus, coloana sonoră completează perfect atmosfera. E un film pe care vrei să-l revezi pentru a-l savura și a trece prin tine momentele de dramă, intrigă, dragoste sau cele haioase.

Premiera mondială a filmului moldovenesc „CARBON” va avea loc pe 21 septembrie, la  ediția din anul curent al Festivalului de Film din San Sebastian, forum ce se clasează în top 10 evenimente din industria cinematografică globală. În Republica Moldova premiera peliculei va avea loc la 4 octombrie. 

CARBON este o producție KANTORA FILM PRODUCTION (Moldova), YOUBESC CREATIVE INSTITUTE (Moldova), PASCARU PRODUCTION (Moldova), MAYA FILMS STUDIO (România), BADEAMIC (Moldova), YOUBESC AYA (România); în coproducție cu Nephilim Producciones (Spania); cu suportul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Friedrich Naumann Foundation For Freedom România și Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), TVA Logistics Inc. (SUA), Hermes NVC corp. (SUA), Ministerului Apărării și Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, PRofile Agency; sponsorizat de Deluxe Content Services Spain, Ad Hoc Studios, Dolby Iberia, No Problem Sonido, BTEAM Pictures, Laserfilm Cine Y Video (Spania).

Citește și: Filmele moldovenești ajung la Cannes. Vorbim despre unul dintre ele

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.