‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriDe ce scade prețul semințelor de floarea-soarelui

De ce scade prețul semințelor de floarea-soarelui

‹ adv ›
‹ adv ›

Prețurile la semințele de floarea-soarelui au scăzut la începutul lunii septembrie cu 10-15 dolari pentru o tonă pe piețele din Bulgaria, România, Ungaria și Moldova, anunță portalul OilWorld. Astfel, o tonă de semințe a coborât sub 500 de dolari.

Oferta activă de producție locală, împreună cu scăderea globală a costului semințelor de oleaginoase și al uleiurilor vegetale pe piețele mondiale, a adăugat presiune asupra prețurilor, spun analiștii de la Spike Brokers, citați de OilWorld, transmite Mold-street.

Deblocarea exporturilor din Ucraina

Și Organizația Mondială pentru Alimentație indică, în raportul din septembrie FAO Food Price Index, că prețurile la uleiul de floarea-soarelui pe piețele internaționale au scăzut din cauza cererii globale scăzute de import, împreună cu o reluare treptată a aprovizionării prin porturile maritime ale Ucrainei. În consecință, scad și prețurile la semințele de floarea-soarelui.

Analiștii susțin că, așteptările privind stocurile tranzitorii de semințe de floarea-soarelui din ultima recoltă sunt de 2-3 milioane de tone.

Recolta de floarea-soarelui în Ucraina este estimată la 9-10 milioane de tone în 2022. În același timp, jucătorii de pe piață se așteaptă la un volum de 8-9 milioane de tone de floarea-soarelui pentru procesarea în anul viitor, respectiv pentru export rămân 3-4 milioane de tone de semințe.

‹ adv ›

Prețurile la semințele de floarea-soarelui în regiune și în Moldova

Datele de la bursele internaționale arată că, săptămâna trecută, prețurile la semințele de floarea-soarelui în regiune erau următoarele:

  • DAP Bulgaria – 620-635 de dolari pentru o tonă;
  • DAP Romania – 550-600 de dolari pentru o tonă;
  • DAP Moldova – 500-520 de dolari pentru o tonă;
  • DAP Ungaria – 590-610 dolari pentru o tonă.

La un curs oficial de schimb de circa 19,4 lei pentru un dolar rezultă un preț de 9.700-10.000 de lei pentru o tonă în condiții DAP.

‹ adv ›

DAP (Delivery at Place)  vânzătorul livrează mărfurile în mijloacele de transport adecvate la locul stabilit cu cumpărătorul și acoperă toate costurile pentru livrarea și descărcarea mărfurilor la terminalul stabilit.

Astfel că, săptămâna trecută pe piața locală au scăzut prețurile la semințele de floarea-soarelui. Bunăoară, cel mai mare jucător de pe piața Moldovei, grupul Trans-Oil, a afișat pe canalul său de Telegram următoarele prețuri:

  • 460 de dolari tona (fără TVA) cu livrare la fabrica Floarea-Soarelui din Bălți;
  • 470 de dolari tona – la Trans-Oil Refinery din Ceadâr-Lunga;
  • 490 de dolari tona – cu livrare în portul Giurgiulești la Danube Oil Company;
  • 520 de dolari pentru o tonă la Țăndărei, Ialomița din România.

Pentru semințele din Ucraina prețurile sunt mai mici, în medie cu 20 de dolari pentru o tonă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii