image
Sursa foto: Profimedia

Dmitro Kuleba a criticat sâmbătă neutralitatea Indiei în faţa invaziei ruse a Ucrainei

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a criticat sâmbătă neutralitatea Indiei în faţa invaziei ruse a Ucrainei, acuzând ţara că "beneficiază" de "sacrificiile" ucrainene şi occidentale, notează AFP, citată de Agerpres.

„Nu poţi fi neutru şi să te prefaci că nu s-a întâmplat nimic atunci când practic beneficiezi de sacrificiile noastre", a declarat el la forumul internaţional Yalta European Strategy (YES) de la Kiev.

De la începutul invaziei sale în Ucraina, care i-a atras o serie de sancţiuni occidentale, printre embargouri asupra petrolului rusesc, Moscova a devenit principalul furnizor de ţiţei al Indiei.

Rafinăriile indiene beneficiază de reduceri semnificative pe fondul creşterii preţurilor la benzină în Europa.

„India are posibilitatea de a cumpăra petrol rusesc la un preţ foarte mic, rezolvându-şi astfel problemele interne doar pentru că cineva moare în Ucraina şi că cineva din Europa impune sancţiuni", a adăugat Dmitro Kuleba.

„Cred că India ne este datoare", a continuat el.

Întrebat despre relaţiile Kievului cu China, care nici ea nu a condamnat invazia rusă, ministrul a spus că doreşte un dialog mai activ cu Beijingul.

„Nu este adevărat că nu avem niciun contact, dar am dori să auzim mai multe de la ei", a argumentat ministrul.

„De câte ori responsabili chinezi spun ceva care contravine interesului naţional al Ucrainei, nu ezităm să reacţionăm. Dar, în principiu, nu vedem că China ajută Rusia (...) şi asta este deja un lucru bun", a mai afirmat şeful diplomaţiei de la Kiev.

Noutăţile partenerilor

comentarii: