image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Andrei Spânu: În curând vor fi dați în exploatare peste 90 de km de drum

În curând autoritățile Republicii Moldova vor da în exploatare peste 90 de km de drum construite din bani europeni. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.

Vor fi date în exploatare porțiunile de drum: Bălți-Fălești-Sculeni, Porumbrei-Cimișlia, Chișinău-Orhei-Bălți, sectorul 1 al centurii orașului Chișinău, drumul de ocolire Bahmut și porțiunea de drum de la intrarea în Sângerei.

„Am deblocat toate proiectele de construcție a drumurilor. La toate proiectele se lucrează. Sunt șantiere în toată țara. Vorbim de sute de kilometri de drumuri care se reabilitează chiar în aceste momente. Un exemplu este podul de la Pruncul, peste râul Bâc. În câteva luni am reușit să-l finisăm și acum nu mai avem ambuteiaje”, a anunțat ministrul într-o înregistrare video.

„Am promis că nu voi tolera tergiversarea. La sud se fac ultimele lucrări pe drumul de ocolire a orașului Comrat, iar luna aceasta va fi dat în exploatare. În centru se repară drumul Costești - Țipala, finanțat de Banca Mondială. La nord se reabilitează două sectoare de drum: Bălți-Sărăteni; Pentru următoarea perioadă am identificat aproximativ jumătate de miliard de euro de la partenerii externi pentru construcția și reabilitarea drumurilor. Vorbim despre drumul Criva - Bălți; Soroca-Arionești-Otaci și centura Chișinăului. Pentru Lunca Prutului m-am întâlnit cu primarii și le-am promis că, în curând, începem reparația tronsonului III dintre Cantemir și Cahul. Pentru acest sector BEI ne alocă 50 de milioane de euro. Proiectul de execuție va fi gata în luna octombrie și construcția acestuia o vom iniția în 2023. Anul acesta va începe proiectarea pentru tronsonul Cahul-Giurgiulești”, a mai spus vicepremierul.

Începând cu 2023 pentru optimizarea lucrărilor de întreținere și reparație a drumurilor naționale autoritățile vor utiliza pentru prima dată un sistem de managment prin care vor fi selectate drumurile prioritare după mai multe criterii: dacă se circulă des pe acel drum, sau e în preajma mai multor lacalități. Totodată vor fi reabilitate 26 de coriodoare la nivel, cinci dintre care deja se repară.

Noutăţile partenerilor

comentarii: