image
Sursa foto: Profimedia

Putin i-a spus lui Macron că e gata de o „interacțiune nepolitizată” în privința centralei de la Zaporojie

Vladimir Putin şi Emmanuel Macron au vorbit la telefon despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina și s-au declarat gata de o „interacțiune nepolitizată”, cu participarea Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), a anunţat duminică Kremlinul.

Comunicatul Moscovei nu oferă alte detalii, dar expresia „interacțiune nepolitizată” ar putea indica disponibilitatea unor negocieri de natură tehnică, cu medierea AIEA, așa cum s-a întâmplat, de pildă, în cazul acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, transmite Digi24.

„Partea rusă a atras atenția asupra atacurilor regulate ale Ucrainei asupra instalațiilor centralei ZNPP, inclusiv asupra instalației de depozitare a deșeurilor radioactive, cu risc de consecințe catastrofale.

Președintele rus a informat cu privire la măsurile luate de specialiștii ruși pentru a asigura protecția fizică a uzinei și a subliniat necesitatea de a influența autoritățile de la Kiev pentru ca bombardamentele asupra uzinei să fie oprite imediat. A fost exprimată o disponibilitate reciprocă pentru o interacțiune nepolitizată privind situația din jurul centralei ZNPP, cu participarea AIEA”, se spune în comunicatul de la Kremlin. Președinția de la Moscova precizează că această convorbire a avut loc la inițiativa părții franceze.

Palatul Elysee nu a transmis deocamdată niciun comunicat despre această convorbire a lui Emmanuel Macron cu liderul rus, în schimb anunță că Emmanuel Macron a vorbit sâmbătă cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, tot pe tema centralei atomice de la Zaporojie, care este ocupată de ruși încă din luna martie și unde situația de securitate este tot mai fragilă. „Situația rămâne foarte îngrijorătoare. (Cei doi președinți) și-au exprimat sprijinul pentru activitatea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și împărtășesc aceeași solicitare de retragere a forțelor rusești din zonă pentru a garanta securitatea și siguranța instalațiilor nucleare”, se spune în comunicatul de la Elysee. Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), a anunţat duminică, într-un comunicat de presă, că operaţiunile la centrală au fost oprite complet ca măsură de siguranţă.

Centrala „este oprită complet”, după ce Energoatom a deconectat unitatea 6 de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). „Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire”, a adăugat Energoatom. Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

Noutăţile partenerilor

comentarii: