Iga Swiatek câștigă US Open 2022 și ia un avans uriaș în fruntea clasamentului mondial

Poloneza Iga Swiatek, nr.1 WTA, a învins-o sâmbătă în două seturi pe jucătoarea tunisiană Ons Jabeur, nr. 5 WTA, în finala feminină de simplu de la US Open 2022, consolidându-și locul în fruntea clasamentului mondial, unde ia un avans considerabil: are un punctaj aproape dublu față de următoarea clasată, care, de luni, va fi chiar rivala ei din finala de la Flushing Meadows, informează Digi24.ro

Foto: Profimedia Images

Scorul finalei de la US Open 2022 a fost 6-2, 7-6 (7-5) după mai puțin de două ore de joc. Pentru tânăra Iga Swiatek, în vârstă de 21 de ani, este deja al treilea titlu de Grand Slam din carieră, după ce câștigat de două ori la Roland Garros, în 2020 și 2022. Considerată un adevărat fenomen și cea mai în formă jucătoare de tenis din acest an, Iga Swiatek a ajuns în trei semifinale majore în acest sezon - la Australian Open, Roland Garros și US Open - câștigând de două ori, dar triumful de sâmbătă o transformă în prima femeie care câștigă șapte titluri într-un sezon de la Serena Williams, în 2014.

Poloneza și-a adaptat cu măiestrie jocul la terenul dur, câștigând patru evenimente WTA 1000 pe această suprafață și devenind doar a patra jucătoare din istorie care realizează „Sunshine Double”, adică își adjudecă titlurile, consecutiv, la Indian Wells și Miami. Aceste titluri, precum și trofeul de la Roland Garros au venit la capătul unei serii remarcabile de 37 de meciuri fără înfrângere de la începutul sezonului. Invincibilitatea polonezei a fost spulberată abia în iunie, în turul al treilea de la Wimbledon, de către franțuzoaica Alize Cornet. Sigură pe ea, Iga Swiatek s-a străduit să-și reintre în formă în a doua jumătate a sezonului, dar accederea ei în finala US Open nu era deloc garantată. A trecut cu greu în semifinale de belarusa Aryna Sabalenka, a șasea favorită a turneului, într-un meci care a durat mai mult de două ore. Swiatek este prima sportivă poloneză care ajunge și câștigă o finală de simplu la US Open. Așa cum a făcut în ultimele luni, ea a purtat la șapcă o mică panglică în culorile drapelului Ucrainei, pentru a-și arăta solidaritatea cu vecinii invadați de ruși.

La rândul său, tunisianca Ons Jabeur, în vârstă de 28 de ani, a intrat și ea în istorie. Este prima jucătoare de pe continentul african care a ajuns într-o finală la US Open. În urmă cu două luni, ea a jucat și finala de la Wimbledon, dar a fost învinsă în mod surprinzător de kazaha Elena Rybakina. În semifinalele turneului american, Jabeur a eliminat-o pe Caroline Garcia, care venea după o serie de 13 meciuri fără înfrângere, câștigând lejer, cu 6-1, 6-3 în puțin peste o oră. De luni, Ons Jabeur devine nr.2 mondial, cu 5.090 de puncte, în timp ce Iga Swiatek se bucură de un punctaj confortabil de 10.365 de puncte, ceea ce o face foarte greu de detronat pentru o perioadă bună de timp. Simona Halep, eliminată surprinzător de la US Open 2022 încă din primul tur, se menține în top 10, ocupând locul 9 cu 3.025 de puncte.


Pub