Budianschi explică deciziile ce vizează Trans Oil: Nu au fost sancțiuni, ci o reglementare a costurilor. Slusari: Prețul la semințe s-a prăbușit acum, dar la ulei nu scade

Ministrul Finanțelor, Budianschi Dumitru a venit cu explicații, după ce CSE și-a abrogat propria decizie de interzicere a restituirii TVA la exportul de ulei. „Situația s-a rezolvat, prețurile s-au stabilizat și decizia a fost retrasă. Nu a fost vorba de sancțiuni, ci de metodă ca prețurile să revină la normal, să nu fie speculații în situație de criză”, a declarat Budianschi în cadrul emisiunii Rezoomat de la realitateatv.

Foto: Trans-Oil

„Decizia CSE a fost impusă de evoluția prețurilor pe piața uleiului foarte neclară, când a crescut prețul extrem de mult. Acesta a și generat reacția Guvernului. Nu consider că a fost corect când prețurile au crescut de două ori.

Situația s-a rezolvat, prețurile s-au stabilizat și decizia a fost retrasă. Nu a fost vorba de sancțiuni, ci de metodă ca prețurile să revină la normal, să nu fie speculații în situație de criză.

Noi am observat pe parcursul anilor că comportamentul afacerilor este divers unii în anumite situații au un comportament responsabil și nu încearcă să speculeze situațiile de criză, iar alții invers, atunci când situația este dramatică ei încercă să scoată maximum profit.

Nu avem deocamdată alte mecanisme care să funcționeze, competiția nu prea lucrează, avem foarte multe monopoluri sau se comportă ca monopoluri. Guvernul trebuie să se uite cum lucrurile se deteriorează? Nu.

În decizii extreme, nici deciziile nu sunt cele mai obișnuite. Este o chestiune care poate dăuna anumitor sectoare, nu e vorba de o companie, ci de un sector”, a menționat Budianschi Dumitru. 

Totodată, președintele Federației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari a venit cu critici privind deciziile ce vizează Trans Oil. Acesta menționează că, „prețul la semințe s-a prăbușit, iar la ulei nu scade”. 

„Ultimul argument al companiei Trans Oil pentru redobândirea dreptului de restituire a TVA la exportul uleiului a fost promisiunea autorităților de a majora semnificativ prețul de achiziție la floarea soarelui. Guvernul, după declarații publice pompoase , dar absolut sterile, referitor la starea de urgență, decizia CSE despre amânarea plăților fermierilor afectați față de bănci și furnizori de inputuri și acordarea lor unor facilități fiscale, a avut nevoie măcar de o mică măsură de sprijin pentru agricultori, fie și din contul companiei private.

Doar că în ultimile 5 zile prețul la floarea soarelui s-a prăbușit de la 10,80 la 9,4 lei. Unilateral Trans Oil anulează contracte, încheiate anterior la prețul mai mare. În același timp, prețul la ulei în magazine nu scade, chiar dacă el a fost stabilit în situația când floarea soarelui a costat 12-13 lei per kg, iar peste 80 procente din ulei produs a fost exportat la prețuri mondiale exorbitante. Totodată, companiile exportatoare, fiind rezidenți ai Portului Giurgiulești, au achitat impozit pe venit la cota de 3 %.

Aproape toți producătorii agricoli sunt impuși acum să comercializeze floarea soarelui sub prețul de cost. Situația pentru agricultori, în contextul secetei severe și scumpirilor enorme la resurse, necesare producerii agricole, devine aproape catastrofală.

Însă, statul nu dorește aplicarea măcar măsurilor de salvare a fermierilor, care nu necesită alocarea mijloacelor financiare din buget”, a declarat Slusari. 

Ieftinirea survine după ce săptămâna trecută Comisia pentru Situații Excepționale a decis, că pe perioada stării de urgență, uleiurile dezodorizate vor face parte din lista produselor social importante, prețul de comercializare a căror este reglementat.

„În condițiile în care Grupul Trans-Oil a respectat promisiunea de a nu crește prețul la uleiul rafinat pentru piața internă pe o perioadă de 60 zile, începând cu data de 1 martie 2022, și în pofida faptului că Grupul continuă să înregistreze pierderi din vânzarea uleiului pe piața internă (fapt semnalat și Consiliului Concurenței), acționarii Grupului Trans-Oil au luat decizia de a menține prețul actual al producătorului de 29,1 lei (TVA inclus) pentru o sticlă de ulei „FLORIS” pe piața internă a Republicii Moldova, valabil de la data instituirii situației excepționale de către Parlamentul Republicii Moldova până în prezent”, se arată într-un comunicat emis de Trans-Oil.

Litrul de ulei vegetal a ajuns să coste 50 de lei, mai scump cu 25%. Uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml costă de la 48 la 50 de lei față de prețul anterior de 36-39 de lei. Adică s-a scumpit cu 12 lei sau cu aproximativ 25%.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, a cerut de la Consiliul Concurenței demararea anchetei pe faptul scumpirii. Acesta acuză compania Trans Oil Oficial că a profitat de situația foarte dificilă cu exportul produselor agricole din Ucraina și a început să cumpere producția de acolo cu prețuri reduse. „A micșorat prețul de achiziționare a materiei prime, a majorat semnificativ venitul de la exportul de floarea soarelui și porumbului, a lăsat mulți agricultori din Moldova cu producția la elevatoarele și fără posibilitatea comercializării acesteia, iar acum, compania a hotărât să ridice brusc prețul - Așa arată economia monopolizată”, a scris Slusari. În context, cesta declară că așteaptă „deja mult timp răspuns cu acțiuni concrete din partea autorităților abilitate”.

Consiliul Concurenței a anunțat că investighează cauzele scumpirii uleiului vegetal. Instituția a cerut documentele și informațiile relevante de la producătorul de ulei de floarea-soarelui pentru a elucida aspectele ce țin de prețul majorat.


Pub