image
Sursa foto: spectator.sme.sk

Slovacia a pornit cel de-al treilea reactor de la centrala nucleară de la Machovce

Oficiali ai guvernului slovac au participat vineri la punerea în funcţiune a celui de-al treilea reactor de la centrala nucleară de la Mochovce.

„Am aşteptat mulţi ani acest moment”, a declarat premierul Eduard Heger pentru jurnalişti în momentul introducerii primelor bare de combustibil.

„Slovacia va trece astfel de la 52% la 65% pondere a energiei nucleare pentru generarea de electricitate”, a mai spus Heger.

Premierul Eduard Heger a declarat că este o veste bună atât pentru ţara sa, cât şi pentru Europa, faptul că Slovacia va fi autosuficientă energetic şi va fi astfel capabilă să aprovizioneze şi piaţa europeană.

Ţară membră a Uniunii Europene, Slovacia se învecinează cu Ucraina la est şi cu Austria la vest, ţară care a respins energia nucleară.

Potrivit agenţiei de presă TASR, paşii iniţiali în construirea unui al treilea reactor nuclear la Mochovce a fost luată cu mult timp în urmă, în 1987, relatează DPA, potrivit Agerpres. Construcţia a fost reluată în 2008 după o lungă întârziere.

Obiecţii ale organizaţiei austriece de mediu Global 2000 au amânat autorizaţia finală de exploatare a noului reactor.

Pe lângă cele două reactoare de la Mochovce, care generează energie electrică de aproximativ 20 de ani, Slovacia mai mare în funcţiune alte două reactoare la centrala de la Jaslovske Bohunice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: