image
Sursa foto: Profimedia

Invazia rusă în Ucraina a provocat pagube de peste 97 de miliarde de dolari; Cât ar costa reconstrucția țării

Invazia Rusiei a provocat pagube directe de peste 97 de miliarde de dolari Ucrainei până la 1 iunie, dar reconstrucția țării ar putea costa aproape 350 de miliarde de dolari, se arată într-un raport publicat vineri de Banca Mondială, guvernul ucrainean și Comisia Europeană.

Raportul precizează că Ucraina a suferit pierderi de 252 de miliarde de dolari din cauza întreruperii fluxurilor sale economice și a producției, precum și a cheltuielilor suplimentare legate de război, în timp ce strămutarea unei treimi din totalul ucrainenilor ar urma să crească rata sărăciei la 21%, de la doar 2% înainte de război.

În general, raportul a estimat că nevoile de reconstrucție ale Ucrainei vor ajunge la 349 de miliarde de dolari, la 1 iunie, sau de aproximativ 1,6 ori produsul intern brut al țării, în valoare de 200 de miliarde de dolari în 2021.

Din această sumă, 105 miliarde de dolari erau necesare pe termen scurt pentru a aborda prioritățile urgente, cum ar fi reconstruirea a mii de școli deteriorate sau distruse și a peste 500 de spitale. De asemenea, era imperativ să se pregătească pentru iarna viitoare, probabil brutală, prin repararea locuințelor și restabilirea încălzirii, precum și prin achiziționarea de gaze.

Toate cifrele erau preliminare și probabil că vor crește pe măsură ce războiul va continua, se arată în raport.

Impactul invaziei se va resimți timp de generații, cu familii strămutate și separate, perturbări ale dezvoltării umane, distrugerea moștenirii culturale intrinseci și inversarea unei traiectorii pozitive în ceea ce privește economia și sărăcia”, se arată în raport.

Arup Banerji, directorul regional de țară al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, a declarat că rezultatele s-au bazat pe o metodologie „foarte solidă”, acceptată la nivel internațional, și ar trebui să stea la baza unei conferințe de redresare a Grupului celor șapte, planificată la Berlin pe 25 octombrie.

El a spus că estimările inițiale ale Ucrainei potrivit cărora ar costa 750 de miliarde de dolari pentru a-și reconstrui economia au fost probabil extrapolări din pagubele și pierderile economice, dar nu era clar ce metodologie exactă a fost folosită pentru a ajunge la această estimare, a spus el.

Oleg Ustenko, un consilier economic principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina are nevoie de angajamente din partea țărilor donatoare că vor continua să furnizeze fonduri de 5 miliarde de dolari în fiecare lună pe tot parcursul anului viitor.

Banerji a fost de acord că Ucraina va avea nevoie de sprijin extern până în 2023, cu excepția cazului în care va avea loc o „schimbare cu adevărat drastică în cursul războiului”.

El a declarat că economia se descurcă „puțin mai bine” decât se temea, iar produsul său intern brut este acum văzut în scădere cu 30-35% în 2022, în loc de contracția de 45% prevăzută inițial.

Banerji a spus că raportul a luat în considerare investițiile necesare pentru a „reconstrui mai bine” și a ajuta Ucraina să își modernizeze infrastructura din epoca sovietică.

Dacă vă gândiți la costul enorm al locuințelor, acest lucru va dura de fapt mulți ani, în mod realist, pentru a fi reconstruit și reparat”, a menționat el.

El a avertizat că ritmul de reconstrucție va depinde în mare măsură de evoluția războiului și de capacitatea sectorului public și privat ucrainean de a absorbi finanțarea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: