image
Sursa foto: Reuters

Moartea Reginei Elisabeta a II-a: Salve de tun în toată Marea Britanie

Nouăzeci şi şase de salve de tun, câte una pentru fiecare an al vieţii reginei Elisabeta a II-a, au fost trase simultan vineri din mai multe puncte emblematice ale Regatului Unit, în semn de rămas bun de la cel mai longeviv monarh britanic, care a împlinit la 6 februarie şapte decenii pe tron.

La Londra, armata a tras salve din Hyde Park şi Turnul Londrei, salve au fost trase şi în Scoţia şi Ţara Galilor de la castelele din Edinburgh şi Cardiff, precum şi în alte locuri precum Belfast (Irlanda de Nord), Plymouth şi Gibraltar, precum şi de pe nave aflate pe mare, potrivit EFE, citat de Agerpres.

Moartea suveranei este comemorată vineri şi de Camera Comunelor, ai cărei deputaţi au ţinut un minut de reculegere la prânz şi îi vor aduce un omagiu până la ora 22.00.

În deschiderea sesiunii omagiale, noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss, a menţionat că Elisabeta a II-a a fost unul dintre „cei mai mari lideri pe care lumea i-a cunoscut vreodată" şi a spus că a "reinventat monarhia" pentru epoca modernă.

Primul ei fiu născut, în vârstă de 73 de ani, va fi proclamat oficial regele Charles al III-lea sâmbătă, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Palatul St James din Londra.

Noutăţile partenerilor

comentarii: