(foto) Regina consoartă Camilla: De la „femeia care l-a divorțat pe Charles de Prințesa Diana” la o figură centrală a familiei regale britanice

Odată cu urcarea pe tron a soțului ei, după moartea reginei Elisabeta a II-a, joi, Camilla a devenit Regină Consoartă și va avea un rol mai proeminent alături de Regele Charles al III-lea. Totuși, mult timp, ea a fost o figură controversată în Marea Britanie, iar unii oameni nu au reușit să o ierte nici acum pentru divorțul lui Charles de Prințesa Diana, relatează digi24.ro, cu referire la CNN.

Foto: Foto: Profimedia

De când s-a căsătorit cu Charles, în 2005, Camilla a muncit în calitate de membru senior al familiei regale, participând la evenimente publice alături de soțul ei și susținând organizații caritabile care ajută femeile și copiii. Dar multor oameni le este greu să uite sau să ierte aventura lor și durerea pe care i-au provocat-o Dianei. Iar pentru a face lucrurile și mai dificile, serialul Netflix „The Crown” a readus în atenție acea perioadă tulbure, în care era considerată „cealaltă femeie”, în ultimele sezoane.

La ce ne putem aștepta de la noua regina consoartă a Marii Britanii?

Născută în iulie 1947, Camilla Shand a crescut în mediul rural englezesc, unde și-a dezvoltat pasiunea pentru cai. L-a întâlnit pe Charles, pe atunci prinț de Wales, la un meci de polo în 1970 și s-au împrietenit. În anul următor, Charles s-a alăturat Marinei Regale și, în timp ce el era plecat, Camilla s-a căsătorit cu ofițerul de cavalerie Andrew Parker Bowles. Cuplul a avut doi copii în anii 1970.

Charles s-a căsătorit cu Lady Diana Spencer în 1981, într-o ceremonie care părea de basm, urmărită de milioane de oameni din întreaga lume. Dar a recunoscut, în 1994, că a avut o aventură extraconjugală cu Camilla.

Diana a confirmat infidelitatea lui Charles în anul următor, în timpul unui interviu pentru BBC, când a spus celebra frază: „Eram trei în această căsătorie, așa că era puțin aglomerat”.

Camilla a divorțat de Andrew Parker Bowles în 1995. Charles și Diana au divorțat în anul următor, iar Camilla aproape că a dispărut din viața publică, deoarece oamenii și presa au trecut de partea prințesei. Sentimentul pro-Diana și anti-Camilla a fost exacerbat după ce prințesa a murit într-un accident rutier la Paris, în 1997.

În 1999, Clarence House a demarat un program de reintroducere a Camillei în viața publică, cu o primă apariție atent orchestrată alături de Charles, în fața hotelului Ritz din Londra. S-a mutat la Clarence House pentru a fi cu Charles, iar numele ei a început să apară pe documentele oficiale.

Șase ani mai târziu, povestea lor de dragoste a atins punctul culminant, când cei doi s-au căsătorit la Windsor, cu acordul Reginei Elisabeta a II-a. Camilla a primit titlul de Alteța Sa Regală Ducesa de Cornwall. După căsătorie, și-a luat în serios rolul de membru senior al familiei regale, sprijinindu-l pe Charles în angajamentele oficiale în Marea Britanie și în turneele în străinătate, în ciuda fricii ei profunde de a zbura cu avionul. A devenit rapid un atu pentru familia regală și guvernul britanic.

„Întotdeauna e plăcut să ai pe cineva de partea ta”, a spus Prințul Charles pentru CNN în 2015. „Este un sprijin enorm. Minunat este că râdem mult, pentru că vede partea amuzantă a vieții, mulțumesc lui Dumnezeu”.

Camilla și-a definit, de asemenea, propriul rol în cadrul familiei regale, susținând cauze apropiate inimii ei, cum ar fi alfabetizarea copiilor și sprijinul pentru victimele violenței domestice. Ea a declarat pentru CNN, în timpul unei vizite la un adăpost pentru femei din Bristol, Anglia, în 2017, că și-a putut folosi poziția pentru a scoate în evidență situația „femeilor curajoase”, care au suferit din cauza partenerilor lor.

De-a lungul anilor, atitudinea publicului față de Camilla s-a schimbat. În 2015, un sondaj CNN a constatat că unul din patru britanici a ajuns să o placă mai mult și că tot mai puțini oameni se opuneau ideii ca ea să devină cunoscută drept regină. Apoi, în februarie 2022, Regina Elisabeta a II-a a folosit Jubileul de platină pentru a-și exprima dorința ca ducesa de Cornwall să fie cunoscută ca regină „atunci când va veni momentul”.

A fost o intervenție extrem de semnificativă a suveranei, singura persoană care poate defini titlurile regale. Acest lucru a arătat că Camilla nu mai era văzută – nici în public, nici în interiorul zidurilor palatului – ca amanta regală, ci mai degrabă ca o figură centrală în familia regală.







Pub