Chișinăul interzice companiilor naționale să efectueze zboruri în spațiul aerian al Federației Ruse

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a emis astăzi un ordin prin care interzice efectuarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse de către operatorii aerieni naționali. Decizia a fost publicată de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Foto: UNIMEDIA

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova , în scopul asigurării siguranței și securității aeronautice, având în vedere SSC/AIR-01/05-2022/RUS (Signifiant Safety Concern) emisă de Organizația Aviației Civile Internaționale, precum și decizia de suspendarea de către Agenția Europeană pentru Siguranța Zborurilor a tuturor certificatelor și aprobărilor emise agenților aeronautici ai Federației Ruse că, la 10 septembrie 2022 a emis Directiva Operațională nr. 06 – 10/09/2022, prin care se interzice efectuarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse de către operatorii aerieni naționali”, se arată în anunțul publicat de Andrei Spînu.

Decizia vine, după ce compania Air Moldova a anunțat că va relua operarea zborurilor spre Moscova începând cu data de 1 octombrie, după sistarea acestora din februarie 2022.

Autoritatea Aeronautică Civilă s-a autosesizat urmare a anunțului companiei aeriene Air Moldova cu referire la reluarea cursei Chișinău-Moscova. În acest sens, Autoritatea Aeronautică Civilă examinează acest anunț prin prisma asigurării securității și a protecției consumatorului.

„O minciună, menită să destabilizeze situația”, a comentat, la rândul său, liderul partidului de guvernământ, președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu referire la intenția Air Moldova de a relua cursele spre Federația Rusă.


Pub