Igor Dodon: Interzicerea zborurilor spre Moscova nu are vreo legătură cu siguranța cetățenilor. E o aliniere la sancțiunile antiruse, la indicația occidentului

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, critică decizia luată astăzi de Autoritatea Aeronautică din Moldova de interzicere a zborurilor companiilor naționale în spațiul aerian al federației Ruse, din motive „de securitate a pasagerilor”. „Autoritățile din Moldova interzic zborurile directe din Chișinău la Moscova ca să fie pe placul curatorilor occidentali și se aliniază, astfel, la sancțiunile antiruse”, a declarat Igor Dodon.

Foto: UNIMEDIA

„Decizia de astăzi a autorităților Republicii Moldova nu are vreo legătură cu securitatea zborurilor. Spre Moscova zboară, fără probleme, avioanele din Turcia, Serbia, Armenia, Egipt, Israel, Belarus, iar doritorii de a ajunge din Moldova în Rusia sau din Rusia în Moldova folosesc activ unele din aceste curse. Astfel, nu are nimic în comun decizia de astăzi cu securitatea și interesele cetățenilor noștri.

Autoritățile din Moldova interzic zborurile directe din Chișinău la Moscova ca să fie pe placul curatorilor occidentali și se aliniază, astfel, la sancțiunile antiruse.

Din păcate, această decizie crează probleme în plus și cheltuieli și mai mari pentru zeci de mii de cetățeni, care trebuie să zboare zeci de ore, cu escale prin țări terțe, ca să ajungă acasă, să-și vadă familiile”, a spus fostul șef de stat.

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova a emis astăzi un ordin prin care interzice efectuarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse de către operatorii aerieni naționali.

Decizia vine, după ce compania Air Moldova a anunțat că va relua operarea zborurilor spre Moscova începând cu data de 1 octombrie, după sistarea acestora din februarie 2022.

Autoritatea Aeronautică Civilă s-a autosesizat urmare a anunțului companiei aeriene Air Moldova cu referire la reluarea cursei Chișinău-Moscova. În acest sens, Autoritatea Aeronautică Civilă examinează acest anunț prin prisma asigurării securității și a protecției consumatorului.

„O minciună, menită să destabilizeze situația”, a comentat, la rândul său, liderul partidului de guvernământ, președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu referire la intenția Air Moldova de a relua cursele spre Federația Rusă.


Pub