Ucrainenii obțin victorii importante în Harkov. Rușii recunosc că s-au retras din Izium, dar susțin că e o „regrupare voluntară”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat vineri că forţele Kievului au recucerit 30 de localităţi de la trupele ruse în nord-estul ţării, unde Moscova a trimis întăriri pentru a face faţă acestei contraofensive. Potrivit estimărilor făcute de Institute for the Study of War, cuceririle teritoriale ale ucrainenilor în regiunea Harkov au ajuns la 2.500 de kilometri pătrați, scrie digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

Rușii au fugit din Izium, un oraș important din regiunea Harkov. Informația vine de la un cunoscut vlogger rus, care mersese în regiune pentru a face propagandă pentru invazie. „Izium, regiunea Harkov, Ucraina. Orașul s-a predat”, a scris el pe Telegram.

Un corespondent al publicației Kiev Independent a scris de asemenea, pe Twitter, că Izium a fost recucerit. De asemenea, orașul Kupiansk a fost eliberat de ucraineni. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a postat pe Telegram un video în care anunță că steagul ucrainean a fost ridicat și în localitatea Balaklia. „Băieți și fete din forțele armate, astăzi creați o nouă istorie a Ucrainei libere, suntem mândri de voi. Va urma…”, a scris Sinegubov pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării a informat sâmbătă despre o „regrupare'' a forţelor sale din estul Ucrainei pentru a le retrage din regiunea Harkov - unde armata ucraineană desfăşoară o ofensivă de succes - pe teritoriul Republicii Populare Doneţk, informează AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

„Pentru a atinge obiectivele operaţiunii militare speciale, a fost luată decizia de a regrupa trupele din regiunile Balaklia şi Izium pentru a întări forţele în jurul Doneţkului'', una dintre capitalele separatiste pro-ruse, a precizat ministerul într-un comunicat. Conform sursei citate, în ultimele trei zile forţele armate ruse ''au anihilat peste 2.000 de combatanţi ucraineni şi străini, precum şi 100 de vehicule blindate şi piese de artilerie''.

Forţele ucrainene înregistrează tot mai multe succese în contraofensiva lor împotriva trupelor ruse, potrivit presei ucrainene şi a unor surse din serviciile de informaţii britanice, a transmis sâmbătă dpa.


Pub