‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRata creditelor investiționale a devenit exorbitantă pentru agricultori: „Împrumuturile scumpe ne fac necompetitivi”

Rata creditelor investiționale a devenit exorbitantă pentru agricultori: „Împrumuturile scumpe ne fac necompetitivi”

‹ adv ›
‹ adv ›

Creditele din liniile de creditare internaționale ale căror obiectiv principal este de a facilita activitatea fermierilor, au devenit o povară pentru majoritatea agricultorilor, din cauza creșterii dobânzii. Rata dobânzii pentru credite este 19,1%, începând cu 4 august 2022.

Această creștere a dobânzii este rezultatul formulei de calcul și schimbării politicii monetare a Băncii Naționale a Moldovei privind mărirea ratei de bază a creditelor de la 3,65% (30 iulie 2021) la 21,5% în prezent, ceea ce a constituit o creștere de 17,85 puncte procentuale.

„Dobânda creditelor investiționale s-a majorat esențial. Să luăm un caz particular pentru analiză: de la o dobândă de 6,75% în vara anului 2021 s-a ajuns la o dobândă de 15%, ceea ce înseamnă o mai mult decât dublare a dobânzii. Deci, dacă anterior antreprenorul trebuia să achite circa 500 de mii de lei, la moment suma depășește un milion, prin adăugarea a peste 500 de mii de lei dobânda”, explică economistul Andrei Zbancă.

Chiar dacă obiectivul acestor schimbări a fost de a influența inflația, metoda nu e tocmai potrivită, menționează expertul, în condițiile în care afectează mult nu doar rata de investiții în sector, dar și competitivitatea produselor.

„Măsurile au fost întreprinse în scopul temperării inflației, dar au impact direct asupra activității antreprenorilor. Creditele venite din exterior sunt destinate investițiilor capitale, dezvoltării afacerilor. Din păcate, constatăm o situație diametral opusă: o creștere substanțială și alarmantă pentru cei care au accesat credite și care doresc să accese în viitor, diminuând considerabil fluxul de numerar al întreprinderilor. Aici, ar trebui să ținem cont și de recesiunea economică, criza războiului, seceta fără precedent din 2022 (efectele nerecuperate ale secetei din 2020), incertitudinea economiei naționale și celei globale ce afectează grav activitatea producătorilor agricoli”, a spus Andrei Zbancă.

Un credit scump înseamnă o investiție mai mare, ceea ce crește nemijlocit și costul de producere, iar, într-un final, afectează și prețul produsului finit.

„Vorbim de un preț mai mare și pentru consumatori, în scopul amortizării investiției. Prețurile mai mari nu duc doar la o competitivitate redusă a produselor pe piața externă, ci și la imposibilitatea cumpărării acestora de consumatorii locali, care, la fel, au fost afectați de criza din ultimii ani. Reducându-se puterea de cumpărare, ne vom lovi din nou de inflația pe care încercăm să o temperăm”.

Pentru creditele în valută (dolar și euro) dobânda a rămas stabilă. La moment, ținând cont de dobânda actuală, este mai avantajoasă trecerea creditelor în valută. Astfel, mai mulți producători au încercat să schimbe moneda în care a fost luat creditul.

„Antreprenorii doresc convertirea creditelor în valută, unde dobânda e 4-4,5%, iar fondurile internaționale de gestionare a finanțării sunt de acord, nu au limitări în acest sens, însă unele bănci comerciale tărăgănează. Acest lucru se întâmplă deoarece comisionul este mai avantajos pentru creditele luate în lei. Aici este indispensabilă intervenția statului pentru a facilita trecerea creditelor în valută pentru întreprinderile care solicită acest lucru”.

În concluzie, Andrei Zbancă a menționat că scăderea ratei creditelor acordate nu ar afecta negativ statul.

Banii sunt accesați de către stat cu 0,5-0,75% anual, adică împrumutul este ieftin, respectiv, scăderea ratei nu ar trebui să creeze impedimente. Au fost și anterior fluctuații la rata de refinanțare, inflație, dar a fost o altă formulă de calcul a dobânzii, în baza mediei ultimilor doi ani. Înțelegem că situația este problematică și pentru stat, dar antreprenorii sunt într-o situație și mai problematică. Majoritatea antreprenorilor într-adevăr nu au cu ce lucra terenurile. Orice limitare a antreprenorului face ca acesta să nu implementeze tehnologia, respectiv, să obțină produse de calitate mai rea și cantități mai mici, iar aici tot statul are de pierdut, în condițiile în care vorbim de un efect economic imediat.

‹ adv ›

Asociațiile de profil au solicitat identificarea măsurilor și soluțiilor pentru ajustarea – micșorarea considerabilă a ratei dobânzii la creditele din liniile de creditare internaționale pentru proiectele investiționale.

Astfel, este oportună revenirea la rata dobânzii în limitele 7-9% anual în lei moldovenești pentru a asigura un ritm constant de modernizare a sectorului agricol.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii