image
Sursa foto: gov.md

Energia solară, sursă atractivă pentru cetățenii RM după simplificarea conexiunii la sistemul național de electricitate

Tot mai mulți cetățeni au început să-și instaleze sisteme de energie regenerabilă, dintre care cele mai populare sunt panourile fotovoltaice. Guvernul și Parlamentul au simplificat, recent, conexiunea instalațiilor de acest fel la sistemul național de electricitate, în cazul consumului propriu, reducând termenii de racordare.

„Avem panouri solare cu o capacitate de generare a 9,75 kW și asta ne ajunge pentru tot consumul de energie al casei, inclusiv pentru încălzire. De când am dat în exploatare centrala, nu mai avem cheltuieli pentru energia electrică. Înainte achitam lunar în jur de 800-1.000 lei”, spune Dumitru Petrari, din satul Pepeni, primul gospodar din localitate care și-a instalat panouri solare pe acoperișul casei.

Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, pentru a simplifica procedura de instalare a sistemelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile, în luna iulie, Guvernul și Parlamentul au aprobat o serie de amendamente la cadrul normativ, care reduc termenii și costurile în cazul consumului propriu.

„În plus, Guvernul va pune la dispoziție în curând un program de suport adresat consumatorilor vulnerabili, denumit Casa verde fotovoltaică”, a adăugat Constantin Borosan.

La sfârșitul anului 2021, la rețeaua națională de energie electrică erau conectate, după principiul contorizării nete, peste 400 de instalații de energie regenerabilă. Contorizarea netă presupune că energia electrică generată de producătorii casnici este livrată în rețea ziua, când este în surplus. Noaptea este consumată energie din reţea, iar la sfârşit de lună se face bilanțul producerii şi a consumului de energie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: