image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Îndemnuri la răsturnarea guvernării, în limba rusă, lansate de pe pragul Președinției; Deputat: Să eliberăm „respublika”

Un nou protest organizat de partidul „Șor” are loc pe scările Președinției, în centrul Capitalei. La el participă un număr mai numeros de persoane în comparație cu acțiunile de protest anterioare.Evenimentul este condus de deputații partidului „Șor” și reprezentanți ai administrației locale din Orhei. Aceștia au cerut eliberarea Marinei Tauber, pe care au calificat-o ca fiind „deținut politic”, au anticipat că Tauber și Șor vor fi scoși în curând basma curată și vor face „ordine în țară”. „Tineri ai Moldovei, treziți-vă, să curățim republica de această guvernare”, a lansat un apel în rusă deputatul Vadim Fotescu. Acesta a sugerat că actuala guvernare împinge RM spre război cu Rusia, a amintit de „neutralitate” și a încheiat cu unicul cuvânt spus de el în limba română: „demisia”, scandare pe care au preluat-o protestatarii, în mare parte pensionari.

Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, prezent la protest chiar în timpul orelor de muncă, alături de primarul de Orhei Pavel Verejanu, a menționat că inflația a atins un nou record, de 34 %. Acesta s-a arătat indignat că oamenii nu vor avea cu ce face focul la iarnă și nu vor putea face față prețurilor.

„Cine nu a înțeles în RM că Ilan Șor a fost un țap ispășitor în furtul miliardului? Nu o dată s-a demonstrat că guvernarea de astăzi stă la baza furtului. Ei dau vina pe oricine numai nu ei sunt vinovați. Marina Tauber e închisă, Șor va fi următorul. Pentru ce? Pentru că avem o guvernare fascistă ”, a strigat primarul de Orhei, de pe treptele Președinției.

Cuvânt i s-a oferit și fugarului Ilan Șor. „Până nu-i vom alunga, nu vom avea viață în Moldova. Trebuie să luăm puterea în mâinile noastre, să facem ordine. Ne-am adunat azi pentru a spune „nu” guvernării galbene, acestor nemernici, Maiei Sandu. Orice ne-ar costa, trebuie să-i alungăm”, a transmis ovaționat de mulțime Șor de pe marele ecran.

Amintim că anterior poliția a anunțat că astfel de proteste sunt organizate cu bani grei de partidul „Șor”. Protestul de la 19 iunie, organizat de deputata Marina Tauber a costat 3,5 milioane de lei. Anterior fostul premier, Ion Sturza, a anunțat în cadrul unui interviu pentru „Vocea Basarabiei” că fiecare protestatar beneficiază de o recompensă primită în plic în urma protestelor de câte 400 -500 de lei.

„Nu vine niciun om de dragul lui Șor la Chișinău, credeți-mă, nu vine! Nu vine nici de dragul lui Sturza sau al Maiei Sandu. Vin pentru plicușorul cela. Și atunci, dacă sursele acestea vor fi oprite, nici oamenii aceștia sărmani nu vor mai veni. De ce le-ar trebui asta? Până la urmă, cât putem să ne umilim ca națiune? Dacă cineva își imaginează că lui Șor sau altcuiva îi e undeva de noi, greșește. Ei ne văd pe noi umiliți, ne văd doar buni de a le duce gențile. Trebuie să ne căutăm de treburile noastre. Ne-au furat un miliard și noi încă trebuie să strigăm pe stradă „Libertate lui Tauber”? OK, ea a vrut s-o facă pe Jana d’Arc, a făcut-o și stă acolo unde stă”, a spus Sturza în cadrul interviului.

ss
ss
ss
ss

Noutăţile partenerilor

comentarii: