(video) „Jos Maia Sandu!”. Partidul Șor a protestat la Președinție. Ilan Șor conectat din Israel: Nu galbenilor

Partidul Șor a protestat astăzi în fața Președinției Republicii Moldova. Manifestanții au cerut demisia șefei statului, Maia Sandu și au strigat „Ilan Șor”. Totodată, protestatarii au cerut încetarea „presiunilor la adresa opoziției și eliberarea deputatului Marina Tauber”, precum și celorlalți reprezentanți ai Partidului „Șor” care se află în arest.

Foto: Captură de ecran

update La rândul său, deputatul Partidului „Șor”, Vadim Fotescu a declarat că actuala guvernare se teme de furia oamenilor și se ocupă acum de achiziția echipamentelor pentru dispersarea protestelor.

„Actuala putere, văzând că Partidul „Șor” crește în popularitate încearcă să ne preseze, să ne închidă gurile. Dar nu va reuși. Au transformat ședințele Parlamentului în ședințe de partid, nimeni nu adresează întrebări, nu mai există niciun fel de transparență. Primesc credite de milioane, au băgat țara până în gât în datorii, dar nimeni nu înțelege unde se duc acești bani, poporul nu beneficiază în niciun fel de ei, pentru că nimănui din actuala guvernare nu-i pasă de popor. Actuala guvernare, văzând că tensiunea în societate crește, se preocupă acum să achiziționeze echipamente pentru dispersarea protestelor, organizează exerciții, încercând să ne transmită mesaje clare de intimidare. Mă adresez forțelor de ordine să nu răspundă acestor ordine criminale și să nu acționeze împotriva propriilor cetățeni. Pentru că victoria va fi oricum a noastră”, a declarat Vadim Fotescu.

update Și liderul Partidului Șor, Ilan Șor s-a conectat la protest din Israel: „Nu galbenilor. Au distrus totul, au distrus viața oamenilor. Ne-am adunat aici ca să apărărm interesele oamenilor, să-i protejăm de acești impostori galbeni care distrug țara noastră. Avem două variante, să cedăm sau să luptăm până la capăt. Și noi am ales să luptăm. Astăzi ne-am adunat aici să le spunem un „NU!” hotărât acestor impostori galbeni, „Nu!”, Maiei Sandu. Marina Tauber și alți colegi de-ai noștri sunt ținuți în subsolul pușcăriei pentru simplul motiv că nu sunt de acord cu ceea ce fac acești nenorociți. Pe 18 septembrie anunțăm un protest național, în care vom cere alegeri anticipate. Până nu obținem victoria, nu vom pleca din stradă. Maia sandu nu mai reprezintă poporul și trebuie să plece, imediat. Cred în victoria noastră, cred în victoria Republicii Moldova!”, a declarat Ilan Șor.

 

update „Vedem că astăzi, Curtea Constituțională o slujește pe Maia Sandu, Procuratura Generală este condusă de robul Maiei Sandu, SIS-ul este în totalitate controlat de PAS. Toate instituțiile slujesc intereselor actualei puteri și lucrează exclusiv împotriva intereselor poporului. Ei îl persecută pe Ilan Șor, când, de fapt, anume ei se fac vinovați de furtul miliardului și de toate jafurile care au loc în țara noastră. Apoi au arestat-o pe Marina Tauber și o țin la pușcărie, mai bine de 40 de zile, fără să efectueze vreo anchetă. Republica Moldova este un stat capturat de actuala guvernare”, a declarat Pavel Verejanu.

update Unul dintre liderii mișcării protestatare, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat, în fața mulțimii, că guvernarea își trăiește astăzi ultimele zile.

„Această toamnă va fi ultima toamnă politică a actualei guvernări. Iresponsabilitatea celor care ne guvernează capătă, de la o zi la alta, proporții catastrofale. Vom rămâne și fără elementarul de care avem nevoie zilnic. Fundul a ajuns cap astăzi în Republica Moldova și trebuie să decapităm această guvernare. Echipa lui Ilan Șor este gata astăzi să-și asume viitorul țării. Am demonstrat că, dacă există cap pe umeri, nimic nu ne poate sta în cale. De proteste nu scăpați, poporul își va lua în mâini soarta propriei țări și va curăța instituțiile statului de această rușine”, a declarat Dinu Țurcanu.

update Zeci de persoane s-au adunat la Președinție. Manifestanții scandează „PAS a ars vremurile bune!”, „Nu mai vrem niciun pic guvernare de tizic!”, „Maia Sandu și PAS = Dictatură și colaps”, Free Marina, Jos Maia!”, „Până nu obținem victoria, nu vom pleca din stradă!”.


Mandatul de arest pe numele deputatei, Marina Tauber, a fost prelungit pentru încă 20 de zile. O decizie în acest sens a fost luată de către magistrații de la Ciocana. „Deja nu mă miră această decizie”, a spus aceasta, după pronunțarea deciziei.

Marina Tauber a fost pusă sub învinuire pe două capete de acuzare. Este vorba despre „acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat, acțiuni infracționale care se încadrează conform elementelor infracțiunii prevăzute la art. 181/2 alin. (5) din Codul penal, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „Șor” pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate, infracțiune prevăzută la art.181/2 alin.(1) din Codul penal”.

La 21 iulie, Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a înaintat în Parlament două cereri de ridicare a imunității în privința deputatei Șor Marina Tauber.

Drept urmare, cererile PG interimar au fost aprobate de deputații PAS și Șor.

În aceeași zi, Tauber a declarat că deține informația precum că va fi reținută.

Tot atunci, procurorii au descins cu percheziții în biroul deputatei. Ulterior deputata a fost reținută.


Pub