Tot mai mulți utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă: Vezi topul companiilor alese de moldoveni

În trimestrul II al anului 2022, pe piața serviciilor de telefonie mobilă a fost înregistrată o creștere de 8,7% a numărului total de utilizatori, totalizând peste 5,1 mil., comparativ cu sfârșitul anului precedent, în timp ce volumul total al traficului realizat de către aceștia a scăzut cu 11,3%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, însumând circa 1 mld. 512 mil. minute. Totodată, volumul total al veniturilor obținute de furnizori s-a micșorat cu 0,9%, față de trimestrul II al anului 2021, alcătuind peste 713 mil. lei.

Foto: poza simbol

Datele raportate Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) de către furnizorii de servicii de comunicaţii mobile arată că, creșterea numărului total a utilizatorilor de telefonie mobilă a fost atestată la toți cei trei furnizori de comunicații mobile. Astfel, numărul utilizatorilor Orange Moldova a crescut cu 4,1% și a alcătuit puțin peste 2,5 mil., baza de utilizatori ai companiei Moldtelecom s-a mărit cu 11,2% și a constituit 666,3 mii, iar baza utilizatorilor Moldcell s-a majorat cu 14,5% și a totalizat puțin peste 1,9 mil. de utilizatori. Din numărul total de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă, utilizatorii activi au constituit 4,2 mil., iar utilizatorii pasivi – circa 899 mii. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă (utilizatori activi), raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut cu 13,5 puncte procentuale și a alcătuit 162%.

Aceleași date arată, că volumul traficului generat de utilizatori în rețelele proprii s-a diminuat cu 16,7% și a însumat 992,2 mil. minute, volumul traficului generat către rețelele fixe a scăzut cu 16% și a alcătuit 58,7 mil. minute, iar volumul traficului generat către alte rețele mobile s-a majorat cu 4,7% și a totalizat 430,7 mil. minute. În consecință, traficul mediu lunar (MoU) de minute vorbite de un utilizator în perioada de raportare a scăzut cu 24,1% și a constituit 237 minute, iar durata medie a unui apel a fost de 1,9 minute.

În perioada de raportare, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) a scăzut cu 15,2% şi a alcătuit 57,8 lei. Orange Moldova a înregistrat un ARPU de 70,4 lei, Moldtelecom - de 49,6 lei și Moldcell – de 43,1 lei.

Cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de veniturile obținute, au fost următoarele: Orange Moldova - 63%, Moldcell – 29% şi Moldtelecom – 8%.


Pub