10 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte să îți cumperi o mașină electrică. Nouă, sau la mâna a doua

09 Sept. 2022, 08:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Sept. 2022, 08:40 // Actual //  Lupu Eduard

Achiziția unei mașini electrice este, din anumite puncte de vedere, diferită de cea a unui vehicul normal. Dacă îți dorești să faci acest pas, acum este momentul potrivit.
În primul rând, prețul combustibilului a crescut considerabil. Un alt motiv este că acum există varietate, aproape fiecare producător mare de mașini având și un model electric.
Pe de altă parte, ar trebui să iei în calcul o serie de factori înainte de a cumpăra o mașină electrică, potrivit hotcars.com.

1. Tipul mașinii electrice

Există mai multe tipuri de mașini electrice și ar trebui să te documentezi în privința fiecăreia înainte de a face o alegere. Primul tip este cel al vehiculelor electrice cu baterie, care sunt alimentate exclusiv cu energie electrică. Există și vehicule electrice hibride plug-in, care combină electricitatea și motorul tradițional cu ardere internă. Odată ce ai ales tipul de transmisie electrică dorită, următorul pas este să alegi modelul care se potrivește nevoilor tale.

2. Nouă sau la mâna a doua?

Când cumperi o mașină electrică, cea mai bună variantă este să optezi pentru una nouă dacă îți permiți. În acest fel te vei asigura că totul este în stare perfectă, în special acumulatorul. Dacă totuși nu îți permiți, există, desigur, mașini electrice bune și la mâna a doua, dar este ideal ca un profesionist să o verifice înainte ca să se asigure că toate sistemele funcționează corect și că bateria este bună.

3. Cu banii jos sau în leasing?

Principalul avantaj în a cumpăra o mașină electrică este că poți profita de o serie de beneficii fiscale și stimulente de la guvern. Pe de altă parte, să o cumperi în leasing este de asemenea o variantă bună deoarece piața mașinilor electrice avansează rapid și apar noi tehnologii. În plus, în acest caz nici nu trebuie să îți faci probleme la fel de mari privind degradarea bateriei.

4. De câtă autonomie ai nevoie?

Autonomia reprezintă o grijă majoră când vine vorba de mașinile electrice. Niciun șofer nu își dorește să rămână pe marginea drumului, departe de o stație de încărcare. Din fericire, autonomia mașinilor electrice s-a îmbunătățit semnificativ, astfel că bateriile au suficientă putere încât să îți faci treburile zilnice fără probleme.

5. Opțiunile privind încărcarea acasă

Cel mai simplu și eficient mod este să ai un sistem de încărcare acasă, însă nu toate sunt la fel. În funcție de tipul încărcătorului și de capacitate, încărcarea completă a mașinii poate dura de la câteva ore la câteva zile.

6. Opțiunile privind stațiile de încărcare publice

Este important să te asiguri că ai o stație publică de încărcare fiabilă în apropiere deoarece acestea oferă de obicei viteze de încărcare mult mai rapide decât sistemele de acasă.

7. Credite și stimulente fiscale

Guvernele oferă stimulente financiare menite să atragă potențialii cumpărători ce își doresc o mașină electrică. Trebuie să te interesezi ce beneficii poți avea concret deoarece există mai multe tipuri și diferă de la o țară la alta: reducere la achiziție, credit fiscal, reducere anuală a impozitului mașinii sau reducere unică a impozitului vehiculului.

8. Costul asigurării

Dacă îți cumperi o mașină electrică, asigurarea va costa mai mult decât în cazul unei mașini normale. Potrivit unui raport al Wall Street Journal, costul mediu lunar al asigurării pentru un vehicul complet electric este de 317 dolari, comparativ cu 193 de dolari pentru o mașină pe benzină. Diferența există deoarece costă mai mult repararea unei mașini electrice, în special dacă acumulatorul a fost afectat.

9. Întreținerea

Mulți oameni cred, în mod eronat, că întreținerea unei mașini electrice nu este importantă din moment ce nu are motor. Mașinile electrice au nevoie de întreținere, însă este cu siguranță mai ieftină și necesită mai puțin timp. Trebuie să fii atent în mod special la acumulator, anvelope și sistemele de frânare. De asemenea, trebuie să te asigură că nu ratezi actualizările.

10. Garanția

Acumulatorul este cea mai importantă și mai scumpă componentă dintr-un vehicul electric. După ani de încărcare și descărcare, bateria va începe cu siguranță să-și piardă sănătatea și se poate deteriora definitiv. Aici intervine o garanție. Producătorii de mașini electrice oferă garanții pentru a-și proteja cumpărătorii de costul imens al înlocuirii bateriei. Majoritatea producătorilor oferă 8 – 10 ani garanție sau până la 160.000 de kilometri.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 10:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 10:35 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu.

Pentru a reuși această provocare, de a vorbi față în față cu șeicul Tahnooon bin Zayed Al Nahyan din Abu Dhabi, care controlează active de 1.500 de miliarde de dolari, ei au nevoie de două lucruri: o idee genială de afaceri și de un om de încredere din anturajul acestuia.

Șeicul regal Tahnoon regal din Emiratele Arabe Unite controlează o grămadă imensă de active private și de stat – iar oamenii din cercul său restrâns pot încheia sau rupe un acord, potrivit unei analize din Bloomberg.

Câțiva norocoși ar putea ajunge oaspeți la bordul superiahtului său, Maryah, unde îi place să joace șah în timp ce soarele strălucește pe Golful Persic. Subțire și sportiv, cu ochelarii de soare marcă comercială, descendentul celei mai bogate familii din lume supraveghează activele statului și fondurile private care însumează mai mult de 1,5 trilioane de dolari. Oportunitatea de a investi chiar și o fărâmă din acea bogăție ar putea genera taxe și profituri mari.

Dar pentru a ajunge la Șeicul Tahnoon este o problemă. Bărbatul, care are peste 50 de ani, nu deține doar banii familiei sale; este unul dintre conducătorii adjuncți ai Emiratului Abu Dhabi, un frate al președintelui Emiratelor Arabe Unite și fiul tatălui fondator al țării. El este și consilier pentru securitate națională. Cu alte cuvinte, nu genul de persoană a cărei recepție o suni pentru a cere o programare.

O cale de a ajunge la șeic, este de a merge la Centrul financiar din Abu Dhabi, de unde finanțatorii pot fi îndrumați către una dintre companiile pe care șeicul le prezidează: First Abu Dhabi Bank PJSC, cel mai mare creditor din EAU, Royal Group, firma sa de investiții private sau compania de inteligență artificială G42.

Dacă lucrurile merg bine, veți întâlni unul dintre oamenii apropiați ai șeicului Tahnoon, persoane care i-au câștigat încrederea și vor decide dacă cei noi veniți pot să intre. Unele nume nu apar pe nicio organigramă, așa că nu este doar o chestiune de a cunoaște oamenii potriviți, ci trebuie să cunoști persoane care chiar îți vor spune numele celor potriviți.

Conform investigației sursei citate, un finanțator dorește să construiască o relație cu omul apropiat șeicului, cel mai în măsură să obțină oferte peste linia de sosire, fără a-i înștiința pe concurenți spre calea cea mai bună către coroană regală. „Este un dans social foarte ciudat”, spune Reza Bundy, directorul executiv al Atlas Capital Team Inc., care ajută fondurile să traverseze șocurile geopolitice.

El s-a întâlnit cu fondurile de investiții din Abu Dhabi pentru a discuta despre potențiale parteneriate. „Persoana cheie (din anturajul șeicului) este la fel de importantă ca ideea. Dacă intri cu o idee grozavă, dar cu un om nepotrivit, îi va pune pe oameni pe o pistă greșită.”

Șeicul Tahnoon s-a întâlnit cu Trump

Inițial una dintre persoanele de încredere ale șeicului a fost regretatul magnat imobiliar Sam Zell. Zell a început să lucreze îndeaproape cu o marocană educată în Marea Britanie pe nume Sofia Abdellatif Lasky. Ea a fost principalul intermediar pentru a coordona întâlnirile cu șeicul.

În cele aproape două decenii de atunci, Lasky a apărut ca un jucător de putere liniștit, dar important în finanțele din Emiratele Arabe Unite. Fostul prim-ministru libanez Saad Hariri a devenit un prim ”port de escală” pentru mulți care doresc să-l întâlnească pe șeicul Tahnoon. Cei care trec ”testul de miros” al fostului premier pot primi o prezentare la Lasky pentru verificarea finală.

Bill Murray, un fost diplomat britanic care a avut posturi în Amman, Muscat și Tunis, este un alt consilier al familiei regale din Abu Dhabi. Există jucători de putere pentru fiecare regiune a lumii în care emirații ar dori să investească. Acest cerc interior include, de asemenea, Syed Basar Shueb, CEO-ul IHC, și CEO-ul G42, Peng Xiao. IHC și G42 sunt în centrul ambițiilor Emiratelor Arabe Unite de a-și remodela economia dependentă de petrol în jurul finanțelor și tehnologiei.

Legăturile de afaceri pot deveni și legături politice. Directorul de capital de risc Rick Gerson, un prieten de antrenament al lui MBZ, care face afaceri în Abu Dhabi de ani de zile, este, de asemenea, în consiliul de administrație al IHC’s Multiply.

Gerson este apropiat de Jared Kushner, ginerele fostului președinte american Donald Trump, și l-a prezentat familiei regale din Abu Dhabi. Asta a deschis calea pentru o relație amiabilă între Trump și Emiratele Arabe Unite. La o lună după câștigarea surpriză a alegerilor din 2016, președintele ales, Kushner, consilierii Steve Bannon și Michael Flynn, MBZ și Sheikh Tahnoon s-au întâlnit la Four Seasons din New York. Mai târziu, șeicul a fost esențial pentru mișcarea Emiratelor Arabe Unite de a normaliza legăturile cu Israelul, precum și recentele detenții diplomatice cu Qatar și Iran.

„Întâlnirile informale oferă un mediu propice pentru construirea încrederii și a relațiilor cu familia regală din Abu Dhabi”, spune Vinay Kapoor, un bancher veteran care a lucrat în Emiratele Arabe Unite timp de trei decenii. „Șeicul Tahnoon prețuiește autenticitatea și conexiunile autentice.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău