Șeful Comitetului pe relații externe din Dumă: Transnistria e teritoriul Rusiei. „Adunarea demonică” de la Chișinău afectează negativ Tiraspolul

„Transnistriei trebuie să-i acordăm tot sprijinul posibil, deoarece această regiune aparține Rusiei”. Declarația aparține deputatului Dumei de Stat a Rusiei, liderul Partidului Liberal Democrat, Leonid Sluțkii, președinte al Comisiei pentru relații internaționale, citat de edaily.com. „Vedeți ce pandemoniu este viața politică a Moldovei. Toate acestea, desigur, au o influență negativă și asupra malului stâng al Nistrului”, a mai adăugat politicianul rus. Chișinăul nu a comentat, deocamdată, declarațiile.

Foto: duma.gov.ru

Declarațiile au fost făcute luni, la postul TV de partid, dar clipul video a apărut pe internet abia pe 7 septembrie. Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia a subliniat „importanța sprijinului economic pentru regiunea transnistreană” și și-a exprimat, de asemenea, speranța că acesta va crește în timp.

„Acesta este teritoriul nostru. Principalul lucru care există pe acest teritoriu este economia. Este necesar să revigorăm aeroportul din Tiraspol. Este necesar să dezvoltăm, pe lângă Centrala electrică de la Cuciurgan, și alte proiecte semnificative de infrastructură, iar acum acest lucru se întâmplă”, a precizat Sluțkii.

Parlamentarul rus și-a exprimat „îngrijorarea cu privire la ceea ce se întâmplă acum pe ambele maluri ale Nistrului”: „Este o durere, pentru că lucrurile se mișcă pe o linie foarte întreruptă. Asta înseamnă că oamenii noștri au trecut prin încercări foarte grele. Vedeți ce pandemoniu (n.r. loc de reuniune a demonilor; adunarea, sfatul demonilor) este viața politică a Moldovei. Toate acestea, desigur, au o influență negativă asupra malului stâng al Nistrului”.

Potrivit acestuia, este nevoie de a „sprijini în continuare transnistria, mai ales în legătură cu situația din Ucraina”. În același timp, Duma de Stat a Federației Ruse nu este mulțumită de toate proiectele. „Să vedem cum decurge operațiunea specială. Să nu speculăm pe această temă. Situația este grea, sângerândă chiar, în cel mai adevărat sens al cuvântului. Vă imaginați cum este amplasată transnistria din punct de vedere geografic? Cred că regiunea are perspective foarte bune în viitorul apropiat. În transnistria trăiesc oameni cu o pronunțată conștiință de sine rusă. Și acest lucru este minunat", a declarat Sluțkii.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, declarațiile.

La începutul lunii august, Leonid Sluţkii declara: „Autoritățile moldovenești cu pașapoarte românești trebuie să înțeleagă că poartă responsabilitatea pentru toți locuitorii țării, inclusiv pentru cei care cer relații mai bune cu Rusia”. 

Într-o postare plasată pe canalul său de Telegram, Leonid Sluţkii, care este și lider al Partidului Liberal-Democrat din Rusia, susținea că autoritățile de la Chișinău riscă să meargă pe un drum periculos. Potrivit lui, președintele Republicii Moldova a calificat protestele oamenilor din Autonomia Găgăuză drept o „încercare de destabilizare” a situației. Dar ignorarea în continuare a părerii cetățenilor este o mare greșeală, accentua Sluţkii.

El mai constata că găgăuzii vin zilnic cu o serie de revendicări economice și politice în adresa autorităților centrale ale țării.


Pub