(video) Kulminski: Irina Vlah a participat doar la 60% din ședințele de la Guvern. În rest au fost șoferi, traducători. Acolo trebuia să pună întrebări

Fostul consilier al Maiei Sandu, care ar fi organizat vizita președintei în Autonomia Găgăuză, încheiată cu scandal, îi indică bașcanei regiunii să acorde întrebările care îi frământă pe platforma guvernamentală. „Bașcanul e membru al Guvernului - un privilegiu nemaiîntâlnit în vreo autonomie din Uniunea Europeană sau chiar Federația Rusă”. Dumneaiei însă ce face?”, a declarat Vladislav Kulminski la Jurnal TV.

Foto: captură

„Una dintre împuternicirile autonomiei este faptul că bașcanul e membru al Guvernului, nicio altă autonomie din UE sau Rusia nu are astfel de împuterniciri. Iată pe această platformă să pună întrebări, să ceară prețuri mai mici la gaz, etc.

La câte ședințe de Guvern a participat Irina Vlah? Vă spun eu.

Ea a participat la 60% din ședințe, iar la alte 40% au participat șoferi, traducători, cine vrei.

Ceva nu lucrează aici. Autonomia Găgăuză trebuie să meargă la Guvern și să discute despre contractul pe gaze, prețuri”, a declarat Kulminski.

Pe de altă parte, Irina Vlah a declarat la o emisiune că nu înțelege ce caută Kulminski în Găgăuzia și, cu atât mai mult, din ce calitate moderează întrunirile Maiei Sandu din regiune.

„Dumnealui nu are vreo funcție declarată public, vine la ședințe, se implică în discuții, în calitate de cine?!”, a spus Vlah.


La mijlocul lunii august, Kulminski a participat la ședința Adunării Populare Găgăuzie. Acesta a explicat prezența sa în regiune prin „încercarea de a se împărți cu experiența în gestionarea situațiilor de criză”.

Kulminski a fost consilierul Maiei Sandu, când aceasta era prim-ministră, apoi a devenit consilier prezidențial, când Maia Sandu a fost aleasă președinta Republicii Moldova. Ulterior, Vladislav Kulminski a fost numit vicepremier pe Reintegrare în Guvernul Gavrilița, funcție din care a demisionat la nici două luni. Motivele invocate au fost de ordin personal, iar unele voci menționau o supărare a vicepremierului că „a fost lăsat în umbră” în cadrul negocierilor din toamna lui 2021 cu oficiali ruși și Gazprom, pe un nou contract.


Pub