Executivul de la Comrat: Cine e Kulminski? Înțelegem motivele PAS să atace Guvernatorul ales de popor, când tariful la gaz a crescut de 6 ori

Executivul Autonomiei Găgăuze respinge declarațiile fostului consilier al Maiei Sandu și prezintă alte cifre decât cele invocate de Vladislav Kulminski. „În primul rând, dorim să înțelegem, în calitate de cine dl Kulminski își permite să evalueze activitățile Guvernatorului ales de popor al Aunomiei, fiind drept membru al Guvernului Republicii Moldova? Subliniez, Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah (spre deosebire de dl Kulminski, care nu a fost capabil să stea două luni de muncă ca viceprim-ministru), lucrează din anul 2015 deja în a componența Guvernului Republicii Moldova. În acest an, Guvernul dnei Gavrilița a avut 36 de ședințe, iar conducerea autonomiei a participat la 30 de ședințe”, a declarat, pentru UNIMEDIA, secretarul de presă al Bașcanei Găgăuziei, Andrei Vedutenсo.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Autoritățile și locuitorii Găgăuziei ar dori cu adevărat să înțeleagă cine a autorizat „expertul independent" să organizeze vizite ale șefului statului nostru în Autonomie, să acționeze ca intermediar între PAS și grupul de deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei, să critice acei deputați care își permit doar să pună întrebări la o întâlnire cu Președintele, să fie moderator la o întâlnire a Președintelui cu primarii Găgăuziei?!

Subliniez, Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah (spre deosebire de dl Kulminski, care nu a fost capabil să stea două luni de muncă ca viceprim-ministru), lucrează din anul 2015 deja în a componența Guvernului Republicii Moldova. În acest an, Guvernul dnei Gavrilița a avut 36 de ședințe, iar conducerea autonomiei a participat la 30 de ședințe.

În acest timp, Guvernatoarea Autonomiei a folosit efectiv platforma guvernamentală pentru a aborda o gamă largă de probleme legate de dezvoltarea politică și socio-economică a regiunii și a întregii țări. Relațiile cu prim-miniștrii și structurile guvernamentale anterioare nu au fost ușoare, dar a existat întotdeauna un dialog respectuos și dorința părților de a construi un parteneriat constructiv.

Astăzi vedem o imagine diferită – inițiativele Guvernatoarei Autonomiei care vizează creșterea salariilor pentru profesori și medici și o serie de alte inițiative nu sunt doar respinse, ci pe pretexte exagerate nici măcar nu au fost permise să fie luate în considerare la ședința de Guvern.

Înțelegem motivele pentru care dl Kulminski și alți activiști ai PAS își permit să o atace astăzi pe Guvernatoarea Găgăuziei. Pe platforma Guvernului, Irina Vlah ridică probleme care deranjează fiecare familie din Moldova - rate ridicate ale inflației, o creștere de aproape 6 ori a tarifelor la gazele naturale, prețuri mai mari la energie electrică și combustibil, o scădere a puterii de cumpărare a locuitorilor, nepregătirea țării pentru sezonul de încălzire.

Considerăm că valul de critici care este direcționat tactic către autoritățile autonomiei este o strategie greșită, periculoasă și pripită.

Țara noastră se află într-o situație extrem de dificilă, ne confruntăm cu crize economice și energetice profunde, provocări de securitate. În această perioadă dificilă, trebuie să fim uniți, să avem încredere reciprocă și să transferăm pe plan secundar orgoliile și fobiile politice.

Guvernatoarea autonomiei va continua să solicite actualei guvernări și partidului de guvernământ să dea dovadă de voință politică și să acționeze în interesul societății și să nu le înlocuiască”, a declarat pentru UNIMEDIA secretarul de presă al Bașcanei Găgăuziei, Andrei Vedutenсo.

Comentariul Comratului vine după ce Kulminski a declarat că Irina Vlah a participat doar la 60% din ședințele de la Guvern. „În rest au fost șoferi, traducători. Acolo trebuia să pună întrebări”, a menționat Kulminski, care nu are vreo funcție oficială în stat, dar participat la întrevederile președintei Maia Sandu din Găgăuzia.



La mijlocul lunii august, Kulminski a participat la ședința Adunării Populare Găgăuzie. Acesta a explicat prezența sa în regiune prin „încercarea de a se împărți cu experiența în gestionarea situațiilor de criză”.

Kulminski a fost consilierul Maiei Sandu, când aceasta era prim-ministră, apoi a devenit consilier prezidențial, când Maia Sandu a fost aleasă președinta Republicii Moldova. Ulterior, Vladislav Kulminski a fost numit vicepremier pe Reintegrare în Guvernul Gavrilița, funcție din care a demisionat la nici două luni. Motivele invocate au fost de ordin personal, iar unele voci menționau o supărare a vicepremierului că „a fost lăsat în umbră” în cadrul negocierilor din toamna lui 2021 cu oficiali ruși și Gazprom, pe un nou contract.


Pub