Moldovenii au strâns cureaua la consumul de gaz. Explozia prețurilor a diminuat consumul cu 14,6%

08 Sept. 2022, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Sept. 2022, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Invadarea Ucrainei de către Rusia are un efect perturbator asupra piețelor mondiale. De la începutul conflictului s-a înregistrat o creștere puternică, la nivel mondial, a prețurilor gazelor naturale, care au ajuns în luna septembrie la 2 200 USD pentru mia de metri cubi. Acesta este unul dintre motivele care a stat la baza deciziei consumatorilor casnici de a reduce consumul la gaze în luna august.

Volumul consumului de gaze naturale în luna august curent a constituit 26 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 14,6% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Față de luna iulie 2022  consumul s-a redus cu 0,6  milioane de metri cubi sau cu circa 2%.

Consumatorii casnici, până la data de 31 august 2022, au plătit 98,8% din sumele facturate în anul curent, ceea ce este identic cu aceeași perioadă a anului 2021. În cazul consumatorilor non-casnici (persoanele juridice), ponderea transferurilor a fost de 99,7%, cu o creștere de 2 puncte procentuale. Întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară au achitat facturile în proporție de 99,9%, ceea ce este cu 0,1 puncte procentuale mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În perioada de referință de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 1262 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 7,371 milioane lei. Totodată, față de 362 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.

Nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale la data de 31 august 2022 a atins cifra de 8,631 miliarde lei și acoperă 99,4% din volumul furnizat.

Prețul gazului importat de la Gazprom constituie 1881 USD pentru mia de metri cubi cu 29% mai mult față de prețul din luna august.

Tariful pentru consumatorii finali este de 23 de lei, în timp ce președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară ca tariful nu acoperă costul gazului și ar trebui să ajungă la sub 40 de lei.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău