‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriVladimir Bolea: Cea mai mare problemă a producătorilor este gestionarea incorectă a subvențiilor 

Vladimir Bolea: Cea mai mare problemă a producătorilor este gestionarea incorectă a subvențiilor 

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii susține că cea mai mare problemă pentru producătorii de la noi este faptul cum gestionează banii oferiți prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR).

De altfel, ministrul spune că în ultimii ani FNDAMR a fost majorat, iar în anul 2022 acesta a constituit suma de 1 750 mil. de lei.

„În vreo zece ani de când a început procesul de subvenționare, statul a oferit peste un miliard de euro pentru 6500 de agenți economici. Cum erau săraci, așa și sunt săraci, cum nu-și puteau vinde producția, așa nu-și pot vinde producția. Cum o vindeau pe o singură piață, așa și nu o vând. Cum nu au format cooperative și nu s-au dezvoltat capacitățile și abilitățile de negociere, de vânzare, de gândire economică, așa și nu este. Problema nu este în bani, problema este în modul în care au fost investiți acești bani. Abordarea, gândirea economică contează foarte mult”, a precizat Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni TV.

Ministrul a îndemnat agricultorii să se unească, organizând asociații sau cooperative pentru a putea, mai ușor, să găsească piețe de desfacere. 

„Este o durere foarte mare că agricultorii din Republica Moldova nu înțeleg că cheia succesului e la ei, nu este la minister. Cheia succesului este în formarea de cooperative și toată energia lor trebuie să o canalizeze în căutarea piețelor de desfacere. Pentru că strângi roada odată la 12 luni, indiferent că este vorba de mere, grâu, porumb. După care ai 11 luni, de exemplu, în care trebuie să-ți vinzi marfa. Și asociațiile ar trebui să-și facă ca o cooperativă, să se dezvolte economic, șă-și angajeze un manager care să soluționeze problemele economice. Problema nu este în minister, problema este la ei și soluția este tot la ei”, a punctat ministrul Agriculturii. 

Anterior, Vladimir Bolea a anunțat că agenții economici ar trebui să se organizeze pentru a crea centre agroalimentare regionale, iar statul va oferi subvenții de până la 75% din investiția efectuată.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›