‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIurie Fală: Recolta de prune din acest an va fi cu 30-35% mai mică

Iurie Fală: Recolta de prune din acest an va fi cu 30-35% mai mică

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Anul curent este unul deosebit inclusiv, pentru producătorii care cresc prune. În primul rând, din cauza embargoului impus de Federația Rusă, dar și din cauza faptului că țările din UE au o producție înaltă de prune, a menționat, pentru Agrobiznes, Iurie Fală, președintele Asociației „Moldova Fruct”.

Acesta susține că, în anul acesta se așteaptă o recoltă de prune cu circa 30 – 35% mai mică decât în anul 2021. 

„Trebuie să menționez că, livezile de prune au fost afectate de secetă și înghețuri, iar majoritatea dintre ele nu dispun de irigare. Dar prunele care sunt crescute în livezile în care respectă tehnologiile de cultivare sunt de calitate. Astfel că, în condițiile amintite, așteptăm o recoltă mai mică decât în anul trecut cu circa 30-35%”. 

În ceea ce ține de piețele alternative de desfacere pentru prunele din țara noastră, le avem relativ diversificate, a explicat Iurie Fală.

„Mai mult de 50% din prune erau exportate în țările din UE. În anul curent, tendința de export se menține, mai mult ca atât, așteptăm ca producătorii noștri să fie mai activi. Avem solicitări de a exporta prune în țările din UE cum ar fi România, dar și alte țări”.

Prețurile de comercializare a prunelor sunt mai mici decât în anul 2021, spune președintele Asociației și aceasta inclusiv din cauza că piața din UE este asigurată cu o cantitate suficientă de prune.

„În multe localități din țară încă decurge procesul de recoltare a prunelor, iar producătorii le pun la frigider. Pe parcursul următoarelor două săptămâni așteptăm că se vor finaliza prunele din țările UE și atunci sperăm că cererea va fi în creștere”. 

Conform datelor prezentate de Iurie Fală, pe parcursul lunii august, producătorii de prune au exportat în România, Austria, Belarus, Cehia, Germania, Estonia, Mongolia, Olanda, Polonia, Lituania, Letonia, ș.a.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›