‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețul cerealelor la nivel internațional crește: Rusia vrea să anuleze acordul de export din...

Prețul cerealelor la nivel internațional crește: Rusia vrea să anuleze acordul de export din Ucraina

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața mondială a cerealelor continuă să fie bulversată de situația geopolitică, pe 7 septembrie înregistrându-se o creștere a prețurilor după o nouă declarație făcută de președintele Rusiei. 

Putin a spus că așa-numitul „coridor pentru cereale” din Ucraina nu ajută țările sărace, precum era prevăzut în acordul semnat anterior, deoarece majoritatea livrărilor merg către Europa.

El a decis să discute despre restricțiile relevante cu președintele turc Erdogan și, prin urmare, să pună în pericol viitorul acordului. Unele surse media indică faptul că Erdogan ar fi de acord cu afirmația lui Putin. 

Ca urmare, potrivit analistului Oláf Zinke, Agrarheute, prețurile cerealelor au crescut brusc. Pe 7 septembrie 2022, miercuri, prețurile europene la grâu au crescut cu 3,1% până la cel mai ridicat nivel din aproape două luni:

Anunțul a făcut ca și prețurile grâului din Chicago să crească cu aproape 7%, iar pe 8 septembrie, prețurile au crescut cu încă 0,7%, până la maximul din ultimele două luni.

Datele privind exporturile din Marea Neagră arată că Turcia și unele țări din Uniunea Europeană au fost principalele destinații pentru exporturile de cereale din Ucraina, transporturile mergând și către China, India, Egipt, Somalia și Djibouti. 

„Până în prezent, 100 de nave au părăsit porturile ucrainene cu peste 2,3 milioane de tone de cereale și alte produse alimentare, inclusiv 30% în țări cu venituri mici și medii”, menționează purtătorul de cuvânt al ONU.

‹ adv ›

Și declarația ministrului rus de externe Serghei Lavrov care a cerut „ridicarea sancțiunilor logistice ce împiedică accesul liber al cerealelor și îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale” a produs bulversări.

Amintim că, reprezentanți oficiali ONU și oficiali ruși s-au întâlnit miercuri la Geneva pentru a discuta plângerile Rusiei conform cărora sancțiunile occidentale împiedică exporturile de cereale și îngrășăminte.

În timp ce Națiunile Unite și alții au subliniat că alimentele și îngrășămintele rusești nu fac obiectul sancțiunilor din cauza invaziei, Rusia spune că exporturile sale sunt reduse semnificativ.

‹ adv ›

*Pe 22 iulie 2022 a fost încheiat la Istanbul Acordul privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene. Acordul urmărea să prevină o criză alimentară globală, garantând trecerea în siguranță a navelor în și din porturile ucrainene și permițându-le să exporte milioane de tone de cereale.

Analiștii Agritel estimează o nouă modificare a prețurilor, tradițional, la următorul raport USDA care va fi prezentat luni, la ora 18:00.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›