Cantaragiu, despre autorizația Uzinei din Rîbnița: S-au constatat neconformități. Cea temporară e un compromis de moment pentru prețul la curent, mobilitatea fermierilor

Ministra mediului a confirmat că Uzina metalurgică de la Rîbnița nu respectă toate normele pentru a obține autorizația de mediu ordinară. În același timp, Cantaragiu nu vede o problemă că agentul economic a obținut totuși documentul, unul temporar, de la Comisia Situații Excepționale, și își poate continua activitatea.

Foto: Moldstreet

„Controlul fost posibil să fie efectuat după ce s-a discutat pe platforma Biroului de Reintegrare. S-au identificat mai multe neconformități, care se regăsesc în procesul-verbal întocmit. În baza acestora s-a dat refuz de a obține autorizației de mediu ordinară. E la latitudinea agentului să remedieze aceste neconformități, dacă nu le înlătură nu va obține autorizația de mediu ordinară.

Eliberarea autorizației temporare este parte a unui proces de negociere între autoritățile de la Chișinău și așa-zisele autorități din stânga Nistrului, pentru a obține diferite facilități de care au nevoie cetățenii RM - prețul la curent, de exemplu, mobilitatea fermierilor din Dubăsari.

A fost un control de informare, nu s-au depistat toate sursele de poluare care trebuiau indicate în registre. Deci sunt mai mulți poluanți decâte cei indicați, registrul nu era complet. Nu a respectat mai multe prevederi legislative, de ex cu privire la deșeuri. Registrul nu conține tipurile de deșeuri conform legislației RM, care este armonizată celei UE. Autorizația temporară este un compromis de moment, necesar pentru a satisface necesitățile de moment ale cetățenilor RM”, a declarat Cantaragiu.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis să prelungească până la 30 septembrie 2022, termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”. Asta în pofida faptului că Agenția de Mediu a refuzat să elibereze un astfel de document, după o verificare la fața locului.

Acum 4 zile, fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari spunea că la ședința Comisiei Situații Excepționale se va prelungi autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița. Asta chiar dacă Agenția de Mediu a refuzat să elibereze un astfel de document, după o verificare la fața locului. În opinia sa, Chișinăul folosește autorizația de mediu drept o monedă de schimb pentru energia de la Cuciurgan.

În luna ianuarie 2022, Ministerul Mediului a solicitat reluarea importului de fier vechi la Uzina din Rîbnița. Decizia a fost criticată de asociația Promo-LEX, care a declarat că astfel, este alimentată economia regimului separatist.

„Declarația că Guvernul nu acționează pentru protejarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de autoritățile de la Tiraspol nu corespunde adevărului. Subiectul se află în permanență pe agenda Cabinetului de miniștri și, în special, a Biroului politici de reintegrare”, a răspuns acuzațiilor Gavrilița.

La rândul său, șefa statului, Maia Sandu, a menționat că includerea Republicii Moldova pe o listă neagră, din cauza activității unei întreprinderi din stânga Nistrului „nu este corectă”. „Problema cu această uzină trebuie rezolvată, dar nu incluzând țara în lista neagră a Uniunii Europene”, a spus Sandu.

După numeroase acuzații și scandaluri publice, la sfârșitul lunii aprilie, Comisia Situații Excepționale a decis că Uzina de la Rîbnița va primi totuși o autorizație de mediu temporară, care se prelungește de la o lună la alta, exact ca și contractul pe energie electrică.


Pub