Scandalul ia amploare. Ceban: SIS a venit să numere mașinile de gunoi. Mare absurditate. Vom duce deșeurile în fața Guvernului

Scandalul între Primăria Chișinău și Ministerul Mediului ia amploare. Primarul capitalei, Ion Ceban susține că dacă autoritățile nu își vor revedea poziția, municipalitatea va duce gunoiul în fața Guvernului și a autorităților de mediu.Totodată, acesta a mai menționat că este „o mare absurditate ca SIS să vie să numere mașinile cu gunoi la strada Calea Ieșilor”. 

Foto: simbol
„Am organizat astăzi ședința Comisiei pentru Situații Excepționale Chișinău. Avem stare de urgență privind depozitarea deșeurilor din construcții/demolări și a gunoiului obținut în urma altor lucrări de salubrizare a orașului. Ieri și azi s-au acumulat containere de gunoi în urma salubrizării orașului, după ce Agenția de Mediu a blocat accesul la platforma de pe strada Calea Ieșilor.
Vorbim de crengi, de deșeuri adunate în urma salubrizării cimitirelor și de deșeurile acumulate în urma demolărilor de construcții care au loc în aceste zile. Marea absurditate! SIS a venit astăzi să numere mașinele cu gunoi la strada Calea Ieșilor, unde este poligonul. Sunt lucruri ieșite din comun deja.

Repet, gunoiul acumulat îl vom duce în fața Guvernului, Ministerului Mediului, Agenției de Mediu, deoarece conducerile acestor instituții tergiversează înregistrarea noului teren pentru a putea funcționa orașul.

Astăzi, la ședința CSE, a fost raportată situația cu privire la blocarea procesului de colectare a deșeurilor. Au fost chemați și reprezentanții Ministerului de Mediu, dar au refuzat să participe. Am declarat stare de ugență în acest sens, după multiplele solicitări, demersuri și pași executați, în special în ultimul an, în găsirea unui nou teren pentru depozitarea deșeurilor din construcții și salubrizare.
Este regretabil că guvernarea actuală, incompetentă și impotentă, continuă să ne pună bețe-n roate. În Chișinău locuiește peste 40 de procente din populația Republicii Moldova și mai mare bătaie de joc nu am văzut”, a menționat Ion Ceban. 

Ieri, 6 septembrie,  Agenția de Mediu a blocat accesul mașinilor la platforma municipală de pe Calea Ieșilor, care se află în folosința SA Edilitate, unde ajung aceste deșeuri.

Comisia Situații Excepționale a Municipiului Chișinău întrunită, astăzi, în ședință, a decis constatarea situației excepționale teritoriale în municipiu, în contextul „imposibilității evacuării, transportării și depozitării deșeurilor vegetale, de construcții și demolări, din motiv că nu se indică/acceptă de către instituțiile de mediu loc pentru depozitare/conservare/recultivare, situație în urma căreia au de suferit locuitorii mun. Chișinău și care va afecta activitatea mai multor întreprinderi municipale, cauzând acestora prejudiciu material”. În acest context, Comisia solicită Guvernului și CSE a RM „să intervină imediat în soluționarea” problemei.


Pub